La doula com a acompanyant d'una dona o família en la maternitat

La doula com a acompanyant d'una dona o família en la maternitat

Una doula és una dona preparada i formada per acompanyar una altra dona, família, durant la maternitat, ja sigui l'embaràs, el part i/o el postpart.

La doula camina amb la dona en aquest nou camí, donant?li suport emocional, acompanyament i ajuda pràctica en la seva maternitat, en la seva pròpia vivència.

Com a doula acompanyo la mare, la família, en les seves decisions, sense jutjar i caminant conjuntament, sent conscient de que la part més important és respectar com volen donar la benvinguda al seu nadó, i la posterior criança.

L'antropòloga Dana Raphael va ser la primera persona que va fer servir aquesta paraula en "l'època moderna" per referir?se a les dones que ajudaven a les noves mares durant el postpart, amb la lactància, cures del nadó i recolzament emocional, a Filipines. Doula, en un dialecte africà, significa seure, esperar, estar. Una vegada una mare em va dir que les doules som facilitadores d'oxitocina, i aquesta definició em va agradar molt.

Treballem conjuntament, moltes vegades, amb les llevadores, ginecòlegs/es i amb les famílies. No som personal sanitari, no aconsellem, no fem, no diagnostiquem. La nostra principal funció és estar amb la mare i el nadó. No assessorem en lactància materna, ni en pediatria, donem suport per recordar a les dones el seu poder, el seu instint, i amb tot allò que a elles les pugui ajudar a prendre les seves pròpies decisions com a mares, com a famílies.

Acompanyar una família que està apunt de néixer és un privilegi per a totes les persones que l'acompanyen. Nosaltres, les doules, ho fem mitjançant un acompanyament emocional respectant, sempre, les seves decisions.

Els serveis que una doula ofereix són els de part i/o pospart, adaptant?se a la necessitat de cada família, de cada mare i de cada nadó. Tan en un cas com en l'altre ens trobem durant l'embaràs per tal de poder conèixer?nos i establir una relació de confiança.

Abans de doula he estat mare i filla, la gran mestra de la vida ha estat la meva filla, la Nora, des de fa ja més de nou anys. La maternitat em va fer adonar de la necessitat de començar aquest camí envoltada de professionals en els que confiés, que confiessin en mi. Com a doula estic formada amb professionals tals com Michel Odent, Rosa Jové, Liliana Lammers, Laura Núñez, Blanca Gascó, Gemma Baulies, Mª Angels Claramunt, Luis Ruiz, Adolfo G. Papí, i en constant formació i aprenentatge (Laura Gutman, José M. Aparicio, Emilio Santos, Juan Gérvas, i molts molts més).

Pertanyo i presideixo, a l'associació AmanaDoula, Acompañando la Maternidad, i treballem sota un codi ètic que signem i complim, hem de fer formació contínua, reunions, etc. i estem envoltades d'un total de gairebé 50 sòcies arreu de Catalunya i Espanya.

Us deixo dos enllaços on podeu conèixer una miqueta més la figura de la doula i a mi mateixa, encantada d'estar fent aquest camí, envoltada de mares, nadons, professionals i famílies que m'ensenyen, m'acompanyen, comparteixen camí i em fan créixer.

http://cac.drac.com/?p=2816

http://www.tv3.cat/videos/4473311/Doules-mares-que-acompanyen-altres-mares-en-el- part-i-el-postpart-i-les-babyshowers-les-festes-de-benvinguda-a-nadons