Perquè dormir poques hores afecta el rendiment escolar?

Un nen dormit sobre un llit, davant un ordinador

Des de diverses organitzacions públiques i privades del nostre país fa temps que es treballa per impulsar una reforma horària. I és que dormir poques hores afecta el rendiment escolar i una reforma ajudaria. Una reforma en l'àmbit escolar, laboral, comercial, d'obertura i tancament de locals i programes televisius, entre altres. El que comportaria aliniar-nos als països europeus i al món anglosaxó. Però la realitat que comportaria avançar els horaris per finalitzar-los abans està costant molt portar-lo a la pràctica.

Actualment la falta d'hores de son va en augment sobretot entre els nens i nenes a partir dels 10 anys. Això també pasa en els adolescents per l'ús de mòbils, pantalles i tauletes en el dormitori fins tard. La claror de les pantalles tan a prop de la cara fa que estiguin més exposats a la llum. Aquesta llum envia al cervell el missatge que hem d'estar desperts i per altra banda també els provoca que els hi costi agafar el son.

Altres causes que alteren la son

Hi ha altres causes com la quantitat de deures escolars a fer, les extraescolars o veure programes de televisió programats tard. Però també el fer el sopar familiar adaptat als horaris professionals dels pares, etc.

Les conclusions de la majoria d'estudis realitzats sobre aquest tema indiquen que dormir poques hores té dos problemes. El primer que els estudiants es troben més cansats i s'adormen a classe sobretot a primera hora del matí. El segon afecta l'aprenentatge. I es redueix el rendiment i la capacitat de memorització i concentració, la qual cosa pot contribuir al fracàs escolar.

La utilització d'Internet en excés cansa físicament i això incideix en el rendiment escolar i altres activitats que fan a la seva vida diària.

També els hi pot provocar estar nerviosos, irritables i amb mal humor.

Dormir augmenta el rendiment escolar

Sembla que els nens i nenes i també els adolescents que dormen més hores tenen millor rendiment en matemàtiques, ciències i lectura.

Es considera que els nens haurien de dormir unes 9 hores i els adolescents necessiten un mínim de 8.30 hores pel fet que el seu cervell encara està en procés de formació. Diferents estudis diuen que els adolescents perden moltes hores de dormir, com uns 90 minuts menys dels que necessiten.

Per tant és convenient que els pares i mares intentem establir pels nostres fills i filles uns bons hàbits a fi que dormin les hores que necessiti el seu organisme i així aconseguir uns nivells normals d'aprenentatge.