L'adolescència és l'etapa de la vida en la que es manifesten els grans canvis fisiològics i de maduració psicològica. L'adolescent s'ha d'adaptar a aquests canvis i buscar un nou concepte de sí mateix, d'autoafirmació i d'autonomia.
[su_quote]El canvi de nen/a a l'etapa adulta suposa una transformació que pot influir de manera positiva o negativa en la seva conducta alimentària[/su_quote]
Els canvis fisiològics que es produeixen al seu cos (augment de talla i pes, modificació en la musculatura, maduració sexual, etc.), requereixen un control de la alimentació per evitar dèficits i carències que podrien originar trastorns en la seva salut.
Les malalties que es poden desenvolupar en l'etapa adulta com diabetis, obesitat, hipertensió, enfermetats cardiovasculars, etc., tenen el seu origen en etapes anteriors, pel que és molt important educar als nens i nenes des de la primera infantesa en hàbits alimentaris saludables per consolidar-los a l'adolescència i mantenir-los en l'etapa adulta.
Recordarem que la definició "d'alimentació saludable": és la que cobreix les necessitats fisiològiques i nutricionals per assegurar un correcte creixement, havent de ser equilibrada, adequada i satisfactòria.
Les errades més freqüents en l'alimentació del joves
- Consum d'energia: L'ingesta calòrica la poden fer molt variable en el dia a dia. Hi ha adolescents que es salten àpats com els esmorzars i aquests són molt importants per el bon rendiment físic i l'intel·lectual. El berenar generalment tampoc el tenen massa programat, a vegades recorren a "picar" qualsevol cosa com els snacks, patates fregides, galetes salades, ... que normalment tenen un excés de calories i baixa qualitat nutricional.
- Menjar fora de casa: Els agrada menjar a restaurants de menjar ràpid ("fast-food") que també comporta menjar desequilibradament i amb una baixa aportació de nutrients.
- Consum de begudes ensucrades i sucs: Sovint substitueixen aquestes begudes pels làctics o les fruites fresques necessàries en els esmorzars i berenars.
- Seguiment de dietes inadequades: Sobretot la publicitat en els mitjans de comunicació i la "necessitat" de tenir una bona imatge corporal d'acord a la moda actual, fa que facin dietes sense control d'un especialista, la qual cosa els hi pot provocar dèficits nutricionals i trastorns de la conducta alimentària.
Vuit recomanacions per assegurar una alimentació saludable pels adolescents i per tota la família
1- Com que els nens i nenes des de petits imiten els costums de les seves famílies, mitjançant el nostre exemple és una bona manera de transmetre-lis hàbits saludables.
2- Fer entre quatre i cinc menjars al dia.
3- És molt important esmorzar repartint una part a casa, abans d'anar al centre escolar, i l'altra a l'escola o institut.
4- Consumir fruites i verdures de temporada i proximitat. S'aconsellen tres racions de fruites i dos de verdures diàries i també peix, llegums i cereals integrals regularment.
5- És necessari el consum diari de productes làctics com la llet, formatges i iogurts, ja que aporten calci que ajuda a mantenir els ossos forts.
6- Intentar cuinar al vapor, planxa, a la brasa, bullit ... ja que aquestes tècniques tenen menys grassa. Encara que també es poden alternar amb altres coccions com els guisats, fregits, etc.
7- No és aconsellable menjar davant la TV ni tenir els dispositius digitals a la taula, a fi de que els menjars siguin més tranquils i es pugui establir una millor comunicació familiar.
8- És recomanable practicar un esport adequat a qualsevol etapa. També és convenient participar en activitats familiars com fer excursions, anar en bicicleta, jugar en equip, etc. Les activitats físiques poden contrarestar la inactivitat pròpia de l'ús d'ordinadors, tauletes i telèfons mòbils, tan utilitzades actualment per l'oci dels adolescents.