Tornada a l'Institut

Tornada a l'Institut- Pares i Nens

Pel setembre la tornada dels fills i filles als centres educatius, suposa per tota la família moments estressants i el tornar a readaptar els horaris, tot i que ja tenim ganes de recuperar les rutines dels horaris escolars i altres hàbits socials.

El canvi que suposa per els més petits començar l'escola bressol o l'educació infantil els hi pot provocar diverses reaccions per adaptar-se, però segur que al cap de pocs dies substituiran no veure tant als pares per retrobar-se amb els companys o fer nous amics.

Potser que alguns nens de Primària estiguin nerviosos uns dies abans de començar el curs, però molts també desitgen retrobar-se amb els seus companys.

Però quan tenim fills i filles adolescents la tornada pot ser més complicada perquè la majoria ha relaxat molt els horaris sortint de festa per les nits i sobretot a l'hora d'anar a dormir.

S'ha demostrat que a la pubertat es canvia el cicle de dormir, el rellotge biològic es torna més lent i els hi costa més agafar el son per la nit, tot i que necessiten dormir almenys unes 9 hores i també el cos els hi demana aixecar-se més tard.

No podem oblidar l'ús dels dispositius electrònics que en fan els adolescents. A la nit disposen de més calma i silenci per parlar amb tranquil·litat a la seva habitació o al seu llit fins a altes hores de la nit, ja que normalment la resta de la família ja està descansant.

El fet de dormir menys hores de les que necessiten, influeix en la capacitat de concentració, memòria i en el rendiment físic i intel·lectual. També els hi provoca un augment de l'estrès, irritabilitat i nerviosisme. A més, l'utilització d'aquests mitjans també els cansa físicament. Tots aquests factors poden provocar augmentar el fracàs escolar.

[su_quote]Diversos estudis demostren que la utilització dels dispositius electrònics (tauleta, ordinador, telèfons mòbils, etc.) poc abans d'anar a dormir, dificulten el son [/su_quote]

A molts països occidentals les classes d'Educació Secundària comencen a les 8 del matí, una hora abans de les d'Infantil i Primària. Actualment s'està debatent per part d'experts que l'horari de les classes s'hauria d'adaptar a les necessitats biològiques dels alumnes adolescents, retardant l'entrada a les 10 del matí.

El Departament d'Ensenyament ja fa temps que rep avisos dels professors de secundària informant que els alumnes s'adormen a primera hora o arriben tard a classe per problemes de son.

Actualment a Catalunya hi ha un fort debat i s'estan realitzant diferents estudis per adaptar els nostres horaris als europeus, la qual cosa es traduiria en un canvi d'hàbits escolars i socials i ajudaria a conciliar la vida familiar i laboral.