Quan el nostre fill o filla arriba a l'adolescència, les mares i els pares ja ens posem en estat d'alerta. I és que tot i que sabem que comencen a volar sols també sabem que s'hauran d'enfrontar sols a moltes situacions que requereixen un cert grau de maduresa i responsabilitat.
Un dels temes més sensibles per l'adolescent és el de l'amor. Si ja ens costa als adults posar seny en temes d'amor, com no els hi ha de costar a ells?
De totes maneres, una vegada més, l'educació és essencial per prevenir que en un futur els nostres fills i filles es deixin "enganxar" en relacions perilloses o "tòxiques". I també una vegada més, recalcaria el fet que si de petits ja comencem a iniciar aquesta educació, una educació en valors, de més grans serà més difícil que tolerin ni el més mínim comportament que els pugui posar en situació de vulnerabilitat .
Si bé és cert que el maltracte es pot donar per part dels nois però també de les noies, igualment és cert, que és molt més freqüent que una noia sigui maltractada per un noi que no pas a la inversa. Per aquest motiu, en aquest article farem referència en el primer dels casos, on el maltractador és un noi i la víctima una noia.
Vicente Garrido Genovés, psicòleg i criminòleg valencià, en el seu llibre "Mientras vivas en casa" (2009), considera que "tot i que una noia pugui estar en un estat d'enamorament durant un temps, que sembli que no la deixa veure més del que ella vol veure, aquest fet no és incompatible amb el que la noia s'estimi a ella mateixa i tingui clars els seus valors, que no cregui amb el poder omnipotent de l'amor, i que sàpiga escoltar la seva intuïció per poder acumular raons i qüestionar-se una relació".
Com veiem, la confiança del psicòleg envers elles és gran, però cal tenir en compte que també hi ha d'haver una gran dosi d'autoestima i d'educació en valors.
Si fos com ens explica Garrido, quan l'adolescent sap veure aquests indicadors i decideix trencar la relació, la noia haurà pogut estalviar-se el pitjor, el maltracte. Per què? Doncs perquè el maltracte només s'inicia quan el jove ha aconseguit tenir ben "enganxada" a la noia i quan ja hi ha hagut una continuïtat de la relació en el temps, ja que a més temps més possibilitat de maltracte.
El maltracte, a més, també va en augment a mesura que passa el temps, el que comença sent indicis, després passen a ser tímids comportaments, més endavant comportaments oberts, i finalment un maltracte que pot anar de menys intensitat a més. Es produeix un comportament de maltracte en escalada, on cada vegada la noia està més atrapada en una relació, primer per enamorament, després segurament per por. Per aquest motiu és de gran importància tallar d'arrel aquestes relacions en el moment en que es detecten les primeres alarmes de perill.
Segons Garrido s'haurien de prendre moltes precaucions amb els joves que mostren actituds o comportaments com els que ara passarem a enumerar.
Indicadors més importants de les persones que maltracten (segons Garrido):
- Beure alcohol en excés o prendre drogues.
- Mensyprear l'opinió de les dones en general i la de la parella en particular.
- Tenir actituds favorables a la violència com a mitjà de resoldre conflictes.
- Participar en actes il·legals i portar una vida sense rumb.
- Ser molt gelós.
- Mostrar conductes d'assetjament: seguiment, assetjament, espiar...
- Aïllar a la noia de les seves amistats de sempre.
- Controlar tots els moviments de la seva parella amb trucades repetides i el coneixement previ d'on estarà o amb qui anirà.
- Prohibir coses irraonables (no permetre que parli amb antigues parelles, que es posi determinada roba, o que deixin les seves aficions perquè no li acaben d'agradar...)
- Forçar a la noia a prendre decisions sobre la relació (que "siguem parella", "que anem a viure junts"...) malgrat que ella no n'estigui segura.
- Comportar-se de manera deshonesta amb la gent, tenir la capacitat d'enganyar i semblar una altra.
- Saber que en una altra relació va ser violent.
- Perdre el control amb facilitat, podent posar en risc la seguretat de la noia o la de tercers.
Entre aquests comportaments d'assetjament hi podríem incloure, avui en dia, mirar-li el mòbil, seguir-la a les xarxes per controlar-la i demanar-li explicacions o que bloquegi seguidors, que no contesti missatges, mirar-li l'ordinador i controlar què hi escriu etc...
Garrido explica que només alguns d'aquests indicadors per si mateixos ja són suficients per trencar la relació, com el primer o l'últim.
Us posaré alguns exemples:
Una parella està en una festa i la noia mira cap a una direcció, el noi li diu:
- Per què estàs mirant a aquest tio, que t'agrada o què?
- Què dius? No estic mirant a cap tio.
- Si, et penses que sóc idiota? Estàs mirant a aquest tio, que t'he vist i a sobre em menteixes!
Una noia surt de casa tota arreglada per trobar-se amb uns amics, el noi li diu:
- Què fots així de maquillada? Sembles una puta!
- Quèeee?
- Que et maquillis com una persona normal òstia!
O la mateixa versió però amb la roba:
- Què fots així vestida? Sembles una puta! No podries posar-te una faldilla més curta? Canvia't de roba joder!
- A mi m'agrada aquesta faldilla, no és tan curta...
- Doncs a mi no m'agrada que la meva nòvia vagi ensenyant-ho tot.
La noia està escrivint en el seu mòbil:
- A qui escrius?
- I a tu què t'importa?
- Què passa? Que no m'ho vols dir? Aaaaahhh clar, que m'estàs fotent les banyes no? Si no, no m'ho amagaries.
En una festa la noia està parlant amb un noi, la parella s'apropa, l'agafa del braç, la separa bruscament i tot emprenyat li diu:
- Què coi fots? T'agrada aquest tio? Te'l vols follar?
- Què dius? Només estava parlant...
- No m'enganyis! Estaves flirtejant amb ell!! És que no et puc deixar sola, ho veus?!!
La noia li comenta:
- Aquesta nit surto amb les amigues
- Ni parlar-ne, tu no surts
- Però per què no?
- Per què no, ja sé què aneu a fer tu i les teves amigues
- Què anem a fer? Només sortirem
- No, aneu a lligar, no sóc idiota, tu et quedes a casa
Aquestes són algunes situacions en les que es pot veure un maltracte clar i obert, el noi ja té la confiança suficient per mostrar-la i sembla que la relació ja ha passat aquest primer temps de dolçor. Segurament la noia haurà pogut veure amb anterioritat indicis de la llista anterior de com era aquest noi, per això és important tenir els ulls ben oberts. No obstant és ara on es troba en el moment de decidir, o es sotmet o trenca. Aquí és important que ella tingui clar que no és propietat de ningú, que aquestes situacions descrites l'hagin pogut escandalitzar més que no pas espantar, i en tot cas, si l'han espantat, sigui doncs un motiu de més pes per trencar quan abans millor amb aquesta persona.
De tota manera, en aquests exemples he fet servir un llenguatge agressiu, i s'ha pogut veure un perfil molt clar de maltractador, però també hi ha un altre tipus de maltractador molt més sutil i manipulador, que no fa servir aquest llenguatge i que a través d'una violència emmascarada també maltracta. Les situacions anteriors serien les mateixes, hi hauria la mateixa coacció i la mateixa violència però no seria oberta, el noi justificaria les seves demandes apel·lant al seu amor per ella, al seu propi bé, etc... al final aconseguiria el mateix però a través de la manipulació emocional, la suggestió i altres estratègies encobertes. Alguns d'aquests maltractadors poden arribar a ser molt astuts i també alguns d'ells poden arribar a ratllar la psicopatia. Ens podrien enganyar a tots, però el maltracte hi seria igual. Aquí el paper de la noia per no cedir a ser algú que no és resulta bàsic, però també té un paper fonamental el pare i la mare, ja que els dos poden observar i estar atents als canvis que pot experimentar la seva filla sobretot si veuen que deixa de ser la persona que era fins ara, si des que està amb la seva parella perd la il·lusió, l'alegria els amics, canvia la manera de vestir-se, de maquillar-se, emocionalment es mostra més tancada... tot això ens podria fer sospitar un possible maltracte.
Però abans que tot això pugui arribar a succeir, que seria en el pitjor dels casos, és important seguir educant als nostres nens i nenes en valors des de petits. I ara que són adolescents també, potser més que mai. Una adolescent que no permet ser maltractada serà una dona que no permetrà ser-ho en un futur.
Per tant, el primer pas seria compartir aquest article amb la nostra filla adolescent perquè prengui consciència de la gravetat de la situació de tenir una parella maltractadora, com és i com detectar a aquest tipus de persona que existeix i se'l trobarà segur entre els joves i inclús entre el grup d'amics. Recordem a les nostres adolescents que han de tenir TOLERÀNCIA 0 amb qualsevol dels comportaments de la llista, d'aquesta manera aprendran a PROTEGIR-SE.
També proposem que ho feu amb els vostres fills adolescents, per a que tinguin aquesta cultura i consciència del maltract, que el puguin identificar en companys seus, en relacions d'amigues seves, i per suposat, si veuen que en algun moment alguna adolescent mostra qualsevol indici de maltracte envers ells, també el sàpiguen tallar d'arrel.
El maltracte en nois per part de les noies, tot i que té molts punts de semblança amb els que acabem d'explicar, també té alguns matisos diferents, i per tan, en parlarem en exclusiva en un altre article.