Així pots detectar la depressió en adolescents

Amb el pas del temps, els símptomes es fan més forts i incapacitants

La pandèmia ha trastocat la salut mental de molts adolescents. Aquest fet, lligat a què 
els adolescents es troben en una etapa de desenvolupament, amb un cervell immadur i amb canvis hormonals constants, abonen la depressió i l'ansietat. I és que la detecció precoç i l'ajut psicològic eviten la cronificació. Podem identificar un inici de depressió, si estem atents a aquests senyals:

  • Irritabilitat, sensibilitat a les crítiques i agressivitat: Els adolescents que poden tenir una depressió són molt sensibles a les crítiques, irritables, i poden ser agressius. L'agressivitat és un dels trets més distintius de la depressió adolescent si la comparem amb la depressió adulta, ja que darrere aquesta irritabilitat s'amaga un gran desànim.
  • Mals de cap i estómac: Quan hi ha depressió se solen tenir mals de cap i d'estómac sense cap origen. Per aquest motiu, es queixen amb freqüència.
  • Aïllament social: Els adolescents amb depressió prefereixin estar sols i perden l'interès per estar amb familiars i amics. També gaudeixen menys de les activitats amb les quals abans gaudien.
  • Cansament, fatiga i insomni: Els adolescents amb depressió se senten cansats, els falta l'energia i la fatiga i apareixen problemes amb la son. 
  • Tristesa i culpabilitat: Normalment, apareix sentiment de tristesa i culpa, es troben abatuts i creuen que no hi ha futur per a ells. Els adolescents amb depressió són molt sensibles al fracàs i al rebuig i busquen aprovació i reconeixement.
  • Menys rendiment escolar: El mal resultat acadèmic és un tret bastant comú en adolescents amb depressió. Solen presentar problemes de concentració i recordar informació.
  • Autolesions: Les autolesions són més freqüents en adolescents que en adults durant les depressions. S'autolesionen amb talls, cremades, o perforacions. Les autolesions els serveix per alliberar-se del dolor emocional a través del dolor físic.