5 recomanacions per quan els fills/es ens demanen sortir a la nit

5 recomanacions per quan els fills/es ens demanen sortir per les nits

Ara que els nostres fills i filles han acabat el curs escolar i tenen més temps lliure per anar amb els amics i divertir-se, és normal que ens demanin sortir per les nits i gaudir de l'oci nocturn.

Llavors és quan als pares ens entren les pors, sobretot si són les primeres sortides nocturnes amb els amics, a que els nostres fills i filles puguin començar a consumir substàncies tòxiques com l'alcohol, el tabac i les diverses drogues que els hi poden oferir.

Els joves són un dels grups amb més risc d'iniciar-se en el consum de substàncies tòxiques. Ells necessiten ser autònoms, rebutgen la protecció dels adults i també els hi agrada enfrontar-se a situacions de risc. Hi han estudis que indiquen que la meitat de joves s'inicien en l'hàbit del tabac i l'alcohol abans de fer els 16 anys.

Cinc recomanacions a seguir quan els nostres fills i filles ens demanen sortir per la nit amb els amics:

1- Intentar establir una bona comunicació al voltant d'aquest tema, tot i que sabem que a vegades ells coneixen més coses dels possibles riscos que nosaltres. Tot i així hem de dialogar sobre els aspectes positius i negatius del consum de substàncies tòxiques.

2- A vegades haurem de saber dir "no" a algunes peticions que no considerem convenients. Per exemple, en el cas d'establir uns límits horaris per tornar a casa o impedir-los a anar a un cert local o lloc pot suposar una negociació dura, ja que sovint posen d'exemple els pares dels seus amics que els deixen tornar més tard, o tenen permís per anar a un local o lloc determinat.

3- En general es recomana deixar-los sortir sols a partir dels 12 anys per la tarda, però per a la nit a partir dels 16 anys quan ja acaben els estudis secundaris (ESO). Aquesta és l'edat legal per accedir a alguns locals que tenen uns horaris més limitats que els que poden anar als 18 anys.

4- És recomanable conèixer els amics amb els que es relacionen. Una manera de fer-ho és convidant-los a casa amb qualsevol excusa, per un aniversari, sopar, etc.

5- És important controlar la "logística" de com tornaran a casa. Una manera és acordant-ho amb altres pares i mares per recollir-los, aprofitant així per conèixer els locals o llocs i amb quins amics van.

Com a pares i mares haurem d'assegurar-nos que ells són conscients de les conseqüències de no respectar els límits posats i les informacions donades, i que això pot suposar que s'enfrontin a situacions no desitjades.

No es tracta de privar-los que surtin i s'ho passin bé, doncs ells han de saber que els considerem responsables i que els hi tenim confiança si respecten unes normes de comportament.