Els perills dels reptes virals

És important que família i docents estem alerta davant els reptes virals

L’essència humana és ben estranya. En ocasions emociona per la seva generositat o solidaritat  i de vegades, impacta per la seva estupidesa o manca de gambals. I el món que internet ens apropa és un exemple ben extens i explícit d’ambdues coses.

I com a mostra, res millor que els reptes virals que tan de moda s’han posat els últims anys.

Alguns són totalment inofensius i fins i tot poden resultar simpàtics, com el famós repte de l’ampolla que es va posar de moda ara fa un parell d’anys i que encara cueja en múltiples variants. Altres són especialment  entranyables, perquè s’acaben convertint en campanyes que promouen accions lloables i desinteressades, com la neteja de parcs, jardins o platges; però entre els reptes de tota mena que circulen per les xarxes n’hi ha alguns ben absurds i, el que és pitjor, altres de ben perillosos.

Així és que si sou pares o docents, cal estar ben atents a les animalades que de sobte s’estenen per la xarxa, més que res, perquè hi ha reptes que arriben a nens i adolescents que són un autèntic perill per la seva integritat.

Si sentiu a parlar d’algun d’ells, val la pena obrir bé els ulls i les orelles, perquè si a nosaltres ens arriba la informació, podeu estar segurs que a les criatures ja n’han sentit a parlar i estan al cas del repte o la moda viral de torn.

En els casos més extrems, cal fer esment especial a reptes com Momo  o  Laballena azul, perquè són especialment perillosos. Inciten a nens i adolescents a autolesionar-se i fins i tot a arribar al suïcidi; tot i que val a dir que les autoritats pertinents han fet una gran tasca amb les investigacions i  en els últims mesos s’han fet detencions i tancaments de pàgines web que promovien determinades conductes. Amb tot, cal estar alerta, perquè hi ha altres links que també proposen animalades de l’alçada d’un campanar i que, per estrany que sembli, tenen milers i milers de seguidors de totes les edats.

Afortunadament, el control de Mossos i Policia Nacional cada vegada és més exhaustiu i són ells mateixos els qui avisen i ens informen de la perillositat d’aquestes pràctiques que s’estenen com la pólvora a l’empara de l’anonimat que proporcionen les xarxes.

Per tant, un cop més és important que família i docents estem alerta davant d’aquests fenòmens que desgraciadament circulen per internet sense que puguem fer massa cosa per evitar-los.

 

Per saber-ne més...

• En aquest article trobareu la llista dels 10 reptes més perillosos que YouTube ha decidit prohibir.

• Si sou docents, potser us interessarà aquest enllaç de LaGalera editorial que dins del seu espai El món a l’aula, proposa una activitat per realitzar a l’hora de tutoria que fa reflexionar als alumnes respecte el fenomen dels reptes virals mitjançant exemples i vídeos interessants.

• En aquest article del diari Ara, trobareu un reportatge força interessant dels reptes del moment i una explicació de per què aconsegueixen captar tant la nostra atenció.

 

Més informació