Virus boca, mà, peu en nens i bebès

Quan entren a la llar d'infants ho passen tots. És molt contagiós, però no és greu. Són varis els virus que poden causar quadres similars, però el típic sol causar-ho el virus Coxackie A16.

Es transmet per la respiració, per saliva i femta entre altres. I és bastant contagiós. Des que el nen es contagia fins que apareixen els símptomes solen passar de 3 a 7 dies. El quadre comença amb febre, de vegades alta i resistent, malestar general, pèrdua d'apetit i mucositat. Un o dos dies després de l'aparició de la febre, surten les butllofes.

Solen concentrar-se en la boca i gola, fent que el nen mengi pitjor i tingui dolor. També apareixen en la pell, concentrant-se al voltant de la boca i l'anus, a les mans i en els peus. Les lesions poden sortir durant 3-5 dies i triguen a desaparèixer de 3 a 5 dies més.

Tractament del virus boca mà peu

No té, com la majoria dels virus. És a dir, no hi ha res que ho escurci o ho curi. Es guareix només: quan el sistema immunitari de cada nen produeix defenses contra el virus i ho elimina. Aquesta infecció és bastant molesta, dol i provoca que el nen no mengi bé.

Per combatre els símptomes

Febre i dolor: Podem donar analgèsics i antitèrmics. En aquesta infecció l'ibuprofeno i el metamizol solen anar bé (millor que el paracetamol, perquè calma millor el dolor). S'utilitzen si la febre supera els 38º o si encara que no tingui febre, té malestar i està molest.

En les butllofes de la pell, per evitar que s'infectin amb altres microbis de la pell podem aplicar clorhexidina en spray 3-4 vegades al dia o solució de calamina. Pot aplicar-se també al voltant de l'anus i als genitals si en surten.

Si les aftes de la boca són molt molestes es poden usar gels d'àcid hialurònic per cobrir-les i alleujar les molèsties. Es pot aplicar tantes vegades com es vulgui al dia directament sobre les aftes que s'enganxen a la lesió afavorint la cicatrització.

Article escrit per Eugenia Fernández-Goula, pediatra de Tu pediatra online