Un Sant Cugat més familiar

Sant Cugat és una de les poblacions de l'Estat amb una taxa de natalitat més elevada (972 naixements l'any 2014, segons dades de l'Idescat) i amb una població més jove, el grup d'edat més elevat és el que el conformen les persones d'entre 15 i 65 anys, un total de 58.741 l'any 2014. Aquest fet fa que sigui una ciutat amb un gran nombre de famílies i amb un gran nombre de nens i nenes.

Sant Cugat ha estat pionera a l'hora d'incorporar polítiques de suport a les famílies. Des de l'Ajuntament, s'han impulsat diferents serveis, programes, ajuts i bonificacions per a aquestes famílies i ha posat al seu abast tot un seguit de recursos socioeducatius, culturals i esportius.

Un Sant Cugat més familiar

Algunes com una xarxa d'escoles bressol municipal per afavorir la compatibilitat horària dels pares, activitats i serveis com el cicle de cinema en família, el festival Petits Camaleons o el festival Petits Grans Llibres!

Tot aquest treball ha valgut a Sant Cugat el reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància per part de la UNICEF.

Algunes de les accions més recents són la creació de dos espais adequats i dissenyats pels més petits.

El primer es troba dins les instal·lacions de l'Hospital General de Catalunya. Es tracta d'una sala d'espera d'urgències pediàtriques dissenyada des d'una perspectiva infantil. El nou espai està ple de colors vius i incorpora noves tecnologies com una pantalla de televisió i tres pantalles tàctils que donaran informació mèdica als pares i distrauran els més petits.

Un Sant Cugat més familiar

Per altra banda, també hi ha un nou espai de joc per a nadons i infants a l'Oficina d'Atenció Ciutadana. L'espai consta d'una caseta de fusta, un espai de lectura, un puf i coixins i diferents materials naturals pensats perquè els nens i nenes puguin jugar sols però també perquè puguin compartir l'estona d'espera amb els seus pares.

Una de les millores més significatives de cara als infants, és l'adaptació dels parcs infantils per a nens i nenes amb discapacitats.

Un Sant Cugat més familiar

Des de fa un any es van iniciar unes obres d'ampliació, millora i actualització de les àrees de joc infantil de la ciutat. El nou projecte ha fet possible que Sant Cugat tingui un total de 78 àrees de joc repartides per tota la ciutat.

Ara es vol fer que els parcs siguin més inclusius amb els infants amb algun tipus de discapacitat, sigui psíquica, física o sensorial. Es proposa incloure mesures com instal·lar gronxadors adaptats per nens i nenes amb cadira de rodes, cartells amb Braile o eliminar barreres arquitectòniques.

Un Sant Cugat més familiar

Avui dia ja es poden trobar quatre parcs amb gronxadors adaptats a infants amb problemes de mobilitat: a la plaça de Quatre Cantons, de Sant Francesc, de Mira-sol i d'Augusta.