Capítol 5: DARWIN descobreix les Illes Galápagos

Hola seguidors de Darwin! Aquest ja és l'últim capítol que fa referència al viatge de Darwin explorant la naturalesa i els animals viatjant amb el Beagle.

Anem a contestar les preguntes del capítol 4:

  • Què és la "Pampa"? La Pampa és la regió central d'Argentina, està coberta de prats i pastures.

  • Qui són els Gautxos? Són els habitants de la Pampa i es dediquen al negoci de la ramaderia. Són molt bons genets i es poden passar hores o dies traslladant ramats de vaques. Als Estats Units d'Amèrica serien els "Cowboys" i a Mèxic els "Charros".

  • On es troba la Terra de Foc? Està situada a l'extrem més al sud de Sud-Amèrica. Està separada del Continent per l'Estret de Magallanes.

  • Quins dos països formen part d'aquesta regió? Els dos països que en formen part són l'Argentina i Xile.

  • Què és un Manatí? El Manatí és un mamífer de l'ordre dels sirenis. Son mamífers aquàtics. També se'ls coneix amb el nom de "Vaques marines".

I ara seguim amb la nostre història:

Varen seguir el seu camí per les costes de Xile (San Carlos, Valparaiso...) i Darwin es va preparar per anar a explorar l'interior d'aquest país i la serralada dels Andes. En aquest mapa podràs veure tot el recorregut.

la-ruta-del-beagle-103x50-rgb1

Va estar recollint fòssils per allà on passava sobretot a las muntanyes dels Andes. Hi va estar tot un any sencer abans de retrobar-se de nou amb el Beagle i el seu capità. I així, al juny de 1835 varen llevar àncora i marxar cap a Lima, capital del Perú. D'aquí, el Beagle es va dirigir cap a les Illes Galápagos ( o Illes Encantades). Són unes illes volcàniques, deu de grans i unes vint de petites, que pertanyen a l'Equador i estan allunyades tant sols 960 quilòmetres del continent Sud-Americà. Hi arribaren al setembre de 1835.

Darwin Galapagos

The-Galapagos-Islands-Follow-in-Charles-Darwin-Footsteps-Journey

Mentre el Beagle continuava fent estudis cartogràfics, Charles Darwin va desembarcar per estudiar les illes. Va ser llavors quan se'n va adonar que les illes estaven formades per terra volcànica, és a dir, que havien sorgit després d'una erupció volcànica, després de refredar-se la lava s'havien format les illes.  Aleshores es va preguntar: d'on havia sorgit la fauna? (tortugues gegants, iguanes, pinçons (classe d'ocells), cormorans (classe d'0cells marins) etc.)  Finalment va arribar a  la conclusió que havien arribat del continent Sud-americà , volant, nedant o navegant sobre branques d'arbres empesos per tempestes o per les corrents marines.

Darwin Galapagos

Però com podia ser que les tortugues fossin gegantines, que els cormorans haguessin perdut les ales o que hi haguessin tantes iguanes de terra i d'aigua? Les tortugues gegants havien desaparegut del Continent per la caça dels homes per alimentar-se. Com es que hi havia tantes aus diferents?  Així, poc a poc, el misteri de la vida començava a sorgir de la ment de Darwin...

Darwin Galapagos

No tenien depredadors!!! Animals que se'ls mengessin! Per tant, varen anar perdent elements de defensa (els cormorans ja no necessitaven les ales per fugir, les tortugues podien créixer i créixer perquè cap animal se les menjava, els pinçons ja no tenien el bec igual que els del Continent perquè la forma d'obtenir el menjar era diferent).

Però encara hi havia alguna cosa sorprenent: els animals de cada illa de les Galápagos, tenien trets diferencials entre ells. Aquests fets varen fer pensar a Darwin, que els animals havien evolucionat de diferents maneres, depenent de l'ambient, i això significava que al llarg dels segles els animals d'una mateixa espècie s'anaven canviant o modificant. 

Fitzroy va decidir que enlloc de tornar a Anglaterra faria la volta al món, passant per Austràlia, Nova Zelanda, l'Oceà Índic, el Cap de Bona Esperança a Àfrica, i per aquest motiu el Beagle va tornar a Anglaterra cinc anys després d'haver salpat de Plymouth.

Darwin, amb els anys i a partir dels seus descobriments, va escriure un llibre tant important que va canviar la manera de veure el món: " L' origen de les espècies". En aquest llibre va demostrar (com a fet més important per nosaltres), que l'home ve del mico. És a dir que el mico, per diverses circunstàncies, es va anar transformant, mica en mica, en l'home actual.

Darwin evolució 

Tant important va ser aquest fet, que al morir Charles Darwin,  va ser enterrat al costat de Isaac Newton a l'Abadia de Westminster.

Finalment, amics meus, hem arrivat a la fi d'aquesta fascinant aventura. Espero que us hagi agradat i que hagueu après moltes coses d'aquest personatge tant important com és Charles R. Darwin.

Rebeu de part meva una forta encaixada i un "xoca-la". Fins la propera!

J.P.