Coneix a Darwin i la seva història

Estimats nens, estigueu atents a la història d'aquest personatge tant fascinant. Un home molt important que va canviar la visió de tot un món, sabeu qui és? Tot va començar així...Charles Darwin

A dalt, Charles Darwin al 1816, a baix, al 1840 i a la dreta ja de gran.

Un dia 12 de febrer de 1809 en el poble de Shrewsbury (Anglaterra), va néixer Charles Robert Darwin, nét i fill de reconeguts metges. Cal dir que en aquell mateix any (1809), van néixer entre altra gent important, Abraham Lincoln (just el mateix dia que Charles i que va acabar sent President dels Estats Units), Edgar Allan Poe (escriptor) i Mendelssohn (músic).

Des de molt petit, mentre acompanyava al seu pare a visitar els malalts, es dedicava a mirar les papallones, les formigues, les plantes i totes aquelles coses que la naturalesa ens ha donat. Va iniciar petites col·leccions d'insectes, de closques i pedres de riu.  El seu pare, el renyava de tant en tant, dient-li: "Només t'agrada  caçar, jugar amb els gossos i agafar rates!!!"

Va passar, com va poder, els seus primers anys d'estudi al seu poble, però als setze anys ja feia col·leccions importants d'insectes, d'ous d'ocells, de pells d'ocell i de rates. I sempre deia que ell era "un naturalista nat".

Els seus pares van decidir enviar-lo a la universitat d'Edimburg per fer els estudis de medicina com els seus antecessors. Va durar un any, ja que el Rector de  la universitat va decidir que no seria un bon metge. Deia que a Charles no l'interessaven les classes i que tant sols posava atenció a la natura que l'envoltava.

Desesperat, el seu pare, el va treure de la universitat i el va enviar al Christ College de Cambridge a estudiar la carrera de teologia per ser capellà. En aquest col·legi, l'hi donava classe de botànica un Pastor (Henslow, era el seu cognom) que el va animar a continuar les seves col·leccions i li va deixar un munt de llibres per llegir. Entre aquests llibres n'hi havia un d'Alexander von Humboldt en que explicava les seves experiències a Sud-Amèrica. El va captivar de tal manera que va decidir marxar cap allà quan pogués.

I la oportunitat va arribar de la mà de John Stevens Henslow (el seu professor de botànica) que en una carta l'hi comunicava la possibilitat de formar part com a Naturalista d'una expedició, de dos anys de durada, en un vaixell que partiria aviat de Plymouth rumb a Sud-Amèrica.

Va costar-li molt convèncer al seu pare, però finalment va obtenir el seu permís. Ràpidament es va posar en contacte amb el capità del vaixell i al no haver estat adjudicada la plaça de naturalista, el varen acceptar per formar part de l'Expedició.

En el proper capítol veurem les aventures de Charles Darwin viatjant en vaixell per Sud-Amèrica.


A tu també t'agradaria ser un explorador? Et proposo una petita investigació. A veure si ets capaç de respondre aquestes preguntes que et poso ara (pots buscar-les per internet o a la biblioteca)

1- Quants anys tenia Charles Darwin a la fotografia superior?

2- Quin era el nom del vaixell en el que va embarcar Darwin?

3- Com es deia el capità d'aquest vaixell?

Si m'envies les preguntes, passaràs a ser de l'equip d'investigadors i exploradors JP. T'animes? Envia'm les respostes i rebràs un correu molt interessant... (correus a hola@janpetit.cat o pel contacte de la home)

S'acomiada de vosaltres amb un "xoca-la"!

J.P.