Què hem de fer quan hi ha tempesta?

Hola amics!

Avui us parlaré de les tempestes i què hem de fer per protegir-nos. Tots sabeu què és una tempesta?

tempesta

Doncs una tempesta és un fenòmen meteorològic en el que es combina el vent, la pluja i els llamps. Quan arriba una tempesta cal buscar refugi ràpidament.

El llamp és una descàrrega elèctrica precipitada, la resplandor del llamp és el llampec i el soroll que emet és el tro. Hi ha llamps que arriben a terra i d'altres que no.

Els perillosos són els que arriben a terra i sempre intenten arribar pel camí més curt (a través dels objectes que sobresurten). També pot caure un sol llamp o bé que aquest llamp es ramifiqui en diversos llamps generant danys a més d'un lloc a la vegada.

Llamps

Què hem de fer si ens trobem enmig d'una tempesta per evitar que ens caigui un llamp a sobre? Dependrà d'on ens trobem en aquest moment:

SI ENS TROBEM A CASA:

- Tancar totes les portes i finestres per evitar corrents d'aire.

- No sortir al balcó.

- Desconnectar els aparells elèctrics.

- Allunyar-nos de les instal.lacions elèctriques i no fer servir el telèfon fix.

- Si ens estem dutxant o banyant hem de sortir i eixugar-nos.

- Apagar la llar de foc perquè genera corrent d'aire i separar-nos de la xemeneia perquè hi poden entrar els llamps.

- Si la tempesta fos molt forta i molt a prop de casa nostra, el millor és estirar-se en un llit, si pot ser de fusta, o asseure's en una cadira de fusta amb els peus sobre la taula.

Tempesta

SI ENS TROBEM AL CAMP:

- El millor lloc és ficar-nos dins el cotxe amb les portes i finestres tancades. Si impactés un llamp, el cotxe ens faria de protecció.

- No aixoplugar-se mai sota un arbre solitari (aquest arbre atraurà el llamp).

- Si estem a prop d'un bosc o bosquet anar cap allà i posar-se sota l'arbre més petit o sota uns matolls...

- Si estem en un prat i no hi ha bosc no ens hem d'estirar mai a terra, ens posem amb els peus molt junts, ens ajupim i ens tapem les orelles perquè el so del tro no ens faci mal (postura "gatzoneta").

- Allunyar-se de les zones amb aigua com rius, rierols, llacs o bassals de la pluja. Si ens estem banyant a la piscina, el mar etc... sortir immediatament i eixugar-nos.

- Deixar els objectes metàl·lics que portem al damunt més lluny de 30 metres. Després, passat el temporal, ja els recollirem (per exemple deixar lluny el paraigües, un xiulet....).

- Finalment, separar-se d' estructures petites com per exemple casetes de pastor i llocs per guardar eines o blat. També cal allunyar-se d'estructures metàl·liques com ara tanques de ferro, filats etc... Les tendes de campanya no són un bon refugi.

Tempesta

PER QUÈ HEM DE PRENDRE AQUESTES MESURES?

El llamp és una corrent elèctrica de l'atmosfera, per tant hem d'intentar no fer de conductors de la mateixa i separar-nos de les coses que en poden ser.

- Els objectes metàl·lics són molt conductors de l'electricitat, per això ens n'hem de desprendre. Cal recordar que tan els telèfons mòbils com els walkie-talkies poden atreure els llamps per la seva radiació magnètica.

- Si estem drets al camp, serem el punt més alt i per tant podem fer de parallamps de la zona on estem. Per això hem d'adoptar la posició descrita anteriorment. Aquesta és millor que estar estirats al terra, ja que en estar estirats exposarem més superfície per atraure el llamp.

- La humitat augmenta la intensitat del camp elèctric, d'aquí que cal allunyar-se de zones on hi hagi aigua.

- Les corrents d'aire atrauen els llamps. Per això no hem de córrer quan hi ha una tempesta i hem de tancar portes i finestres a les cases.

- Els cables elèctrics són conductors excel·lents de l'electricitat, per tant s'han de desendollar els aparells electrodomèstics, ja que si caigués un llamp els feria malbé.

Hi ha gent que diu que els llamps no poden caure sobre una persona i això és bastant cert a la ciutat, ja que els edificis en general, tenen parallamps que ens protegeixen. Però al camp o a la muntanya és possible que això passi.

UN TRUC: per saber si la tempesta és a prop hem de comptar els segons que passen entre el llampec i el tro. A menys segons, més a prop estarà de nosaltres.

I un últim advertiment! No hem de sortir mai del nostre refugi fins que hagin passat uns 30 minuts de l'últim tro (hem d'estar segurs que la tempesta s'ha allunyat).

Ja sabeu doncs: A LES TEMPESTES, AMB CURA I AMB SENY.

Fins la propera!!

J.P.