Primers llibres per capítols

Una nova proposta de Judith de Club Peques Lectores

Introduir als nens i nenes als llibres per capítols té moltes avantatges i és aconsellable fer-ho com més aviat millor. No cal que sàpiguen llegir de manera autònoma. De fet, el millor és acompanyar-los en aquesta transició cap als llibres de més grans, perquè abandonar la lectura compartida és un dels factors que fa que els nens i nenes deixin de llegir.

Cap als 4 anys és un bon moment perquè els hi comencem a llegir aquest tipus de llibres, on el text és predominant sobre la il·lustració. Per descomptat, sense abandonar els altres tipus de contes.

Aquestes són algunes de les millors col·leccions per introduir-los en els llibres per capítols:

Propostes llibres per capítols per nens

"Col·lecció el petit drac Coco", Igno Siegner, ed. La Galera ( 4 anys)

Sense dubte, la millor sèrie per començar amb aquest tipus de llibres, doncs té la proporció justa de text i il·lustració, les frases són simples i el vocabulari assequible però sense ser pobre o vulgar. La mida de la lletra també és molt bona.

Els personatges dels llibres són sempre el drac Coco i la seva amiga porc espí Matilda. De vegades els acompanyen altres amics, com el drac Òscar. Sempre viuen aventures molt entretingudes i divertides, on es ressalten valors com l'amistat, la valentia, la solidaritat, ajudar als altres o les ganes de conèixer el món que ens envolta.

Una altra cosa fantàstica d'aquesta sèrie és que té molts títols, així que és molt fàcil trobar alguna temàtica que els pugui agradar als nens: Egipte, mags, vampirs, indis, espai, pol Nord, jungla, pirates, bruixes, dinosaures, cavallers... Realment, molt recomanable.

Propostes llibres per capítols per nens

"Col·lecció Agus i els monstres", Jaume Copons i Liliana Fortuny, ed. Combel ( 5 anys)

El protagonista, l'Agus, és un noi normal, encara que una mica despistat i desordenat, però un tros de pa, encantador i entranyable. La seva vida era com la de qualsevol nen de la seva edat, fins que un dia tot va canviar amb la sobtada aparició del Sr. Flat i altres monstres que van ser expulsats d'un llibre per un malvat personatge. Molts embolics, humor, aventures divertides i reptes trepidants.

Les il·lustracions, a tot color i amb molt dinamisme, acompanyen perfectament el text i fan que la lectura del llibre sigui molt amena. Amb alguns tocs de còmic i de caricatura, les imatges ajuden als primers lectors a entrar amb més facilitat en la història i comprendre millor el text. A part, són il·lustracions molt divertides i cridaneres.

Una gran col·lecció amb la qual els nens s'enganxaran fàcilment, descobriran que els monstres no són el que semblen i sentiran molta curiositat i interès per les múltiples referències literàries, cinematogràfiques i musicals que hi apareixen.

Propostes llibres per capítols per nens

"Col·lecció Bat Pat", Roberto Pavanello, ed. Montera ( 6 anys)

Una altra sèrie de llibres que ens encanta. Aquesta vegada, protagonitzada per un simpàtic ratpenat que té una passió: els misteris sense resoldre. L'acompanyen en les seves aventures els tres nens que viuen amb ella.

Totes les històries són narrades amb un llenguatge molt senzill i àgil. Són aventures de terror, plenes de misteris i intrigues, però amablement suavitzades i amb molt humor. Els llibres no pretenen espantar els nens, sinó descobrir-los que tots tenim pors (fins i tot els quatre protagonistes d'aquestes històries), però que podem afrontar-los i superar-los.

Solen atrapar als nens des de les primeres pàgines, fins i tot als menys lectors, gràcies a l'estructura i el ritme de la narració, però també pels seus tocs d'humor despreocupat i la utilització d'un suspens que, encara que una mica simple, resulta molt eficaç.

Els llibres també inclouen valors i ens fan reflexionar sobre temes rellevants, com el canvi climàtic o l'ecologisme. A més inclouen activitats.

Propostes llibres per capítols per nens

"Col·lecció el Capità Calçotets", Dav Pilkey, ed. Cruïlla ( 6 anys)

Eixelebrada sèrie de llibres que diverteix als nens amb els seus protagonistes que es passen el dia fent bromes i malifetes.

El Jordi i l'Oriol són dos entremaliats amics que, en les seves estones lliures, es dediquen a crear els seus propis còmics protagonitzats pel Capità Calçotets, un superheroi una miqueta peculiar que, per descomptat, intenta fer el bé i lluitar contra malvats vilans.

Un dia descobreixen com hipnotitzar al director del seu col·legi i convertir-ho en el mateix Capità Calçotets. Així viuran moltes aventures divertides plenes de monstres, robots, paper de vàter gegant, caques enormes, anells hipnotitzadors tridimensionals, calçotets voladors...

Els llibres combinen un text fresc, àgil i divertit amb bastants il·lustracions, tires còmiques i algunes pàgines que en passar-les de pressa repetides vegades fan que les imatges s'animin com si fos una pel·lícula de cinema (fliporamas).

Propostes llibres per capítols per nens

"Col·lecció Jake", Ken Spillman, ed. BiraBiro ( 6 anys)

Uns llibres curts ideals per quan comencen a llegir solos. Narren les històries quotidianes d'en Jake, un nen com qualsevol altre: valent, decidit, innocent i una mica trasto.

En el primer, en Jake intenta ordenar la seva habitació perquè esperen convidats, però amb tota la seva bona intenció, acaba muntant un bon embolic i deixant tot potes enlaire.

En el segon, s'apropa el seu aniversari i, fart dels regals típics de cada any, decideix fer una llista amb totes aquelles coses que encara no té. Ja us podeu imaginar quina llista més divertida li sortirà. Sort que la seva tieta Lyn sap molt bé on trobar tot el que en Jake demana. Bona mida de lletra, lectura àgil i llenguatge a l'abast dels primers lectors.

Espero que us hagi agradat i que us enganxeu alguna d'aquistes col·leccions!