Matilda

Llibre recomanat per les Biblioteques de Sant Cugat

Coincidint amb el centenari del naixement de Roald Dahl, recomanem un dels seus llibres més coneguts, Matilda; ella és una nena de 5 anys més sensible i intel·ligent que la majoria dels nens de la seva edat. Incompresa i fins i tot menyspreada pels seus propis pares aconsegueix, a través de la lectura, evadir-se del seu entorn més proper i descobrir que té poders telequinètics que no dubtarà en fer servir per alliçonar a la malvada directora de la seva escola, la Srta. Trunchbull.

llibre infantil recomanat

El contrast entre la incultura, la superficialitat i l'egocentrisme dels pares, davant de la humilitat i les ganes d'aprendre de la Matilda, és un dels elements més divertits del llibre, com quan ella els fa bromes d'allò més enginyoses per "castigar-los".

matilda roald dahl

Els llibres de Roald Dahl formen part dels llibres que han creat afició a la lectura en molts de nosaltres; segur que molts dels pares i mares que ens seguiu recordeu haver llegir algún llibre d'ell. I fer-ne una re-lectura potser sorprendrà a més d'un i d'una per la irreverència de l'autor, pels seu humor negre i per ser tan poc "políticament correcte", especialment tenint en compte que estem parlant de literatura infantil i juvenil; l'autor mai pretén "moralitzar" al lector, i segurament és un dels motius pels quals els seus llibres agraden tant a nens i nenes.

Recomanem que els joves lectors tinguin a prop aquest clàssic perquè no ha passat de moda i segur que llegint-lo es divertiran molt; i recomanem als adults que el llegeixin perquè segur que captarem una profunditat inesperada al llibre, una crítica a cert tipus de paternitat (i maternitat), i a la societat masclista en la que -encara avui- vivim.

matilda roald dahl

Matilda

Autor: Roald Dahl

Il·lustrador: Quentin Blake

Madrid: Alfaguara, cop. 2014

Recomanat a partir d'11 anys