El formiguer

Hola nens i nenes! Sabeu com és la casa de les formigues i quines formigues hi viuen?

Doncs la casa de les formigues es diu COLÒNIA, és el formiguer que veiem a terra. I aquest formiguer el comença a construïr una formiga molt important, la formiga mare, que es diu REINA. La Reina al principi té ales i s'aparella amb el mascle que també en té.

Formigues

Després d'aparellar-se comença a excavar a terra i a preparar una cambra on hi pondrà els ous. I ja no es mou de la seva CAMBRA REIAL durant tota la seva vida.

I doncs què hi fa allà sempre?, us preguntareu.... La Reina el que fa és manar molt (com totes les reines) i passar-se el temps ponent ous.

Les primeres formigues que neixen s'anomenen OBRERES, i són molt treballadores. S'encarreguen de cuidar del formiguer i dels ous. Fan una feina semblant a la que fan els nostres pares i mares: ocupar-se dels nens, netejar la casa, mirar que no hi falti menjar, roba, etc... i que tot estigui ordenat i al seu lloc.

formigues

Les formigues són molt optimistes, heu vist com intenten emportar-se cap a dins el seu niu un gra de blat de moro? Penseu que hi cabrà pel forat?

A vegades, si no poden aconseguir-ho les ajuden unes altres formigues obreres que es diuen SOLDAT. I com el nom indica és una formiga de cap més gran i mandíbules més fortes que la seva feina és la de protegir el formiguer, i les formigues. Quan les obreres no poden trencar un aliment, la formiga soldat l'ajuda a triturar-lo.

I per tot això, les formigues soldat acompanyen sempre a les formigues obreres a buscar menjar.

Si voleu veure com és la casa de les formigues per dins, aquí teniu un mural que van fer els nens i nenes de l'escola CEIP Sant Joan de Ribera:

Formiguer

Què us sembla? Us ho imaginàveu així?

Com podeu veure hi la la cambra reial amb la formiga Reina, un rebost per guardar el menjar, tres cambres pels ous, larves i pupes (formigues en diferents estats abans de néixer) i una "deixalleria". Quina organització!

I ara nens i nenes fem un joc, heu de contestar si és Vertader o Fals el que us dic a continuació:

1- El niu el comença a fer una sola formiga.

2- Hi ha formigues amb ales.

3- Les formigues no s'ajuden les unes a les altres.

4- La formiga soldat és la que pon els ous.

5- La formiga Reina no surt mai del niu.

(Resultats: V-V-F-F-V)

Com ha anat? Fàcil oi? Per acabar us deixo una formiga per pintar que la podeu descarregar aquí:

Icona PDF  Formiga per pintar

Fins la propera!!