Castanyada o Halloween?

Hola amics, ja arriba la festa de la Castanyada i Halloween. Molts nens i nenes creuen que la festa de la Castanyada és una festa popular catalana mentre que això d'omplir carabasses amb llumetes i anar amb disfresses de por pel carrer forma part de la de Halloween, que ve d'EEUU.

Però l'altre dia llegint a la biblioteca vaig veure que estem molt equivocats!! Voleu saber per què??

Halloween o Castanyada

Mireu, resulta que les dues celebracions tracten del mateix (venerar els morts) i venen d'una festa molt i molt antiga que ja celebrava un poble guerrer que es deia Celta. Aquest poble vivia a Escòcia, Irlanda, Anglaterra i França.

Els Celtes feien una festa el dia 31 d'octubre que es deia Samhain (Samhain era el Déu dels morts). Creien que aquest dia els avantpassats tornaven a visitar els seus descendents, però tenien por d'aquests esperits i per no fer-los enfadar els hi deixaven menjar davant de casa i no obrien cap llum. En canvi, feien grans fogueres a les muntanyes per espantar els esperits dolents.

Celtes

Quan més tard va arribar el Cristianisme  (la religió cristiana), va establir que el dia 1 de novembre es celebraria el dia de Tots Sants (on es recordarien les persones estimades que ens han deixat). Aleshores el dia 31 seria la vigília de Tot Sants, en anglès, All Hallows Eve, que esdevé amb el nom conegut per tots Halloween.

Els Irlandesos van portar la festa de Tot Sants (el Halloween) a EEUU i van convertir aquesta celebració en una gran festa pels nens.

Halloween

La Castanyada és una festa catalana que també venera a les persones que han traspassat i també, en algunes zones rurals, antigament, es feien servir naps i carabasses buides per a recordar-les. Aquesta pràctica de foradar la carabassa o el nap en forma d'ulls i boca dentada ho feien igual a molts llocs d'Europa, per tan, no és exclusiu de Halloween o dels anglosaxons.

Aquesta nit, va ser anomenada a Catalunya la nit de la por, i és una tradició nostra i ben catalana. A que no us ho imaginàveu pas?

Halloween i Castanyada

La carabassa a Catalunya es posava,  per fer por als mals esperits, i el menjar per no enfadar-los. Avui en dia els nens i nenes es disfressen d'aquestes ànimes i si no se'ls hi dóna caramels diuen que faran trapelleries, no creieu que estem representant el mateix?

Si és que a Catalunya tenim la Castanyada que ens porta castanyes torrades, moniatos, panellets, vi dolç i també la nit de la por!

I ara companys, a disfressar-se de morts vivents, d'esperits i bruixes i a fer mooooooolta poooooor perquè us donin mooooooolts caramels!

Bona Castanyada!!

Rebeu un "xoca-la" de J.P.