Qui són els Equus?

Hola amics! Avui us parlaré dels Equus. Segur que el nom us deu sonar molt estrany però si hi penseu una mica endevinareu de què pot tractar tot això. Per exemple, la paraula "equitació" ve de equus... Si, és clar, i a més heu vist la fotografia de la portada oi? Però la paraula equus no tant sols es refereix als cavalls. Els cavalls són del gènere dels Equus però no són els únics. També hi trobem altres animals que ens són molt familiars. Es caracteritzen perquè caminen amb les peülles. Quin altre animal, a part del cavall, té les mateixes característiques?

Cavall

La zebra, l'ase i la mula (que és un encreuament entre el cavall i l'ase). Els equus, fa milions d'anys, eren petits i tenien cinc dits a les potes! Us ho podeu creure? Mica en mica, varen evolucionar creixent en tamany i perdent quatre dels cinc dits que tenien. Les peülles són com l'ungla d'un sol dit, que correspondria al dit mitjà de les nostres mans o peus. Aquest canvi, els va permetre poder ser més ràpids que els seus depredadors i d'aquesta manera evitar ser menjats per altres animals, com per exemple, el puma. La seva defensa, doncs, és la velocitat però també les coces.

Cavalls

Són animals molt intel·ligents i, juntament amb els gossos, es pot dir que són els millors amics de l'home. Tenen un cap gran i allargat, bon olfacte, vista i oïda, potes llargues i músculs potents. Són ràpids, valents i, com a curiositat us diré que poden dormir tant ajeguts com dempeus.

Les eugues (és a dir, les femelles) solen tenir una cria i l'embaràs els dura 11 mesos. Els poltres, al néixer, s'aixequen de seguida i aviat poden córrer. Les seves cames son llargues i primes. S'alimenten de la llet de la mare i en molt poc temps comencen a pasturar.

Cavalls

Els equus varen arribar a Amèrica, des d'Europa, amb el descobriment d'aquest continent per Cristòfol Colom. Els homes els han fet servir de moltes maneres: per fer guerres i batalles, com a ajuda per guiar ramats, per fer carreres, per jugar al Polo, i per a competicions de salts d'alçada. També han estat molt útils per activitats de treball (arrossegar carros, llaurar camps, o per la vigilància de la policia). Una de les aportacions més interessants dels últims anys ha estat la descoberta de la seva importància per tractaments de persones amb problemes de força a les cames i altres malalties.

Cavalls

Curiositats:

- No hi ha dos zebres iguals, els seus dibuixos de ratlles varien.

- El cavall de Napoleó es deia "Marengo", el d'Alexandre el Gran "Bucefal" i el del Quixot "Rocinante".

- El cavall que es fa servir per tirar carros, per l'agricultura o el circ és el Perxeró (un tipus de cavall lent però molt fort).

- Els cavalls de competició són els anglesos, els àrabs i els espanyols (com ja sabeu, n'hi ha de moltes races diferents).

- S'han escrit llibres, fet còmics i pel.lícules sobre cavalls (com "Spirit" en dibuixos animats o "Seabiscuit").

- Els Cow-boys, els Charros mexicans o els Gauchos argentins són els qui feien servir els cavalls per a guiar els ramats.

I ara us proposo un repte d'investigació. A veure si sou capaços d'esbrinar el següent:

1. Com es deia el cavall del "Zorro"?

2. Deien que per on trepitjava el cavall d'Atila ja no hi creixia l'herba. Qui era aquest Atila?

Bé, espero que us hagi agradat. Fins la propera!

J.P.