Els panellets de la Ruscalleda

Una proposta de Nuni de Cuinetes

Estem de sort! Tenim a tocar la castanyada i tenim la millor recepta de panellets de la història! La de la gran Carme Ruscalleda, que pels que no ho sabeu és una gran cuinera, molt important en el nostre país. Però no us espanteu, ja veureu que no és gens difícil, podreu donar forma i preparar els panellets vosaltres mateixos amb l'ajuda dels pares només quan calgui. Els podem fer de molts gustos i formes: rodons amb pinyons, com croquetes amb ametlla, piràmides de coco, de cafè, de xocolata, amb codony… imaginació al poder! Cap a rentar les mans que ens hi posem de seguida.

Recepta panellets Nuni Cuinetes

Per començar, els ingredients per la massa dels panellets:

  • 500 g. d'ametlla en pols
  • 350 g. de sucre
  • 150 g. d'aigua mineral
  • 1 clara d'ou

Per arrebossar-los i pintar-los:

  • 200 g. de pinyons
  • 200 g. de granet d'ametlla
  • 200 g. de coco ratllat
  • 2 rovells d'ou

La preparació de la massa mare:

  • Mesclar dins una cassola prou ample el sucre i l'aigua, arrencar el bull per fer-ne un xarop.
  • Abocar-hi les ametlles en pols sense parar de remenar contínuament fins a obtenir una pasta lligada que es desprèn de les parets (uns dos minuts).
  • Apartar del foc i deixar refredar. Incorporar a la mescla la clara d'ou sense muntar, remenant bé.
  • Deixar refredar durant dues hores la pasta a la nevera (va molt bé preparar-la a la vigília).

La preparació i la cocció dels panellets (aquí és on els petits poden ajudar-nos o fer-los ells mateixos):

  • Dividir la massa en tantes parts com tipus de panellets volem fer.

Recepta panellets Nuni CuinetesPels de PINYONS:

  • Formar petites boles rodones i regulars i arrebossar-les amb els pinyons. La massa és prou enganxosa per retenir els pinyons ben enganxats.
  • Col·locar-los en una safata de forn amb un paper sulforitzat (o silpad) i els pintem amb els rovells d'ou mesclat amb 6 gotes d'aigua.
  • Fornejar a 200ºC, pocs minuts (uns 6 minuts), només el temps de daurar els pinyons amb un color daurat i deixar l'interior ben tendre.

Pels de AMETLLA:

  • Seguir el mateix procediment que els de pinyons però si ho volem poder canviar-li's la forma fent-los allargats (com si fossin croquetes).
  • Els enfornarem a 200 ºC uns 5 minuts, fins que s'hagin enrossit.

Pels de COCO:

  • L'última part de massa l'amassem amb el coco ratllat i formem piràmides.
  • Els enfornarem a 200 ºC uns 4 minuts, fins que s'hagin enrossit.

Altres propostes: Arrebossats d'avellanes, barrejant la massa amb cafè soluble, de xocolata…

Bona castanyada bonics!