Dia Universal dels Drets de l'Infant

Drets de la infància

El 20 de novembre de 1989 es va aprovar el text que recollia els Drets de l'Infant, una convenció on es contemplaven tots els drets vinculats als més petits, des de drets econòmics, socials, culturals i civils, fins als polítics.

Aquest dia, els documents que s'havien redactat en anys anteriors (el 1924 la Carta dels Infants i el 1959 la Declaració Universal dels Drets de l'Infant) passaven a tenir caràcter de llei i, per tant, plena vigència, i la seva aplicació era obligatòria.

Per aquest motiu cada 20 de novembre es celebra el dia Universal dels Drets de l'Infant.

Drets de la Infància

La Convenció sobre els Drets de l'Infant (CDI) conté un total de 54 articles on es recullen els drets dels infants d'arreu del món. La seva aplicació és obligatòria per part dels governs que la van ratificar però també per part d'altres agents, com ara, els pares, professors, professionals de la salut, investigadors i els mateixos infants.

L'any 89, la convenció va ser aprovada per l'Assemblea General de les Nacions Unides però no va entrar en vigor ni va ser considerada una llei, fins al cap de dos anys, el 2 de setembre de 1990.

Avui dia la CDI ha estat acceptada per tots els països del món, excepte per dos: Somàlia i els Estats Units.

Drets dels Infants

Com a ciutat amiga de la infància, Sant Cugat té molt en compte tot el que està relacionat amb els nens i nenes. Per això, entre d'altres iniciatives, cada any constitueix un Consell d'Infants, per fer-los partícips de les decisions que es prenen a la ciutat.

Justament va ser el Consell d'Infants del 2014-15 que va elaborar el joc "Tenim drets!" amb el que enguany es commemora el Dia Universal del Drets dels Infants a Sant Cugat. El joc, pensat per a nens i nenes de 9 a 12 anys, pretén que, mitjançant un joc coooperatiu, aprenguin els seus drets. Entre tots han de col.laborar per a que cap dels personatges del joc, també nens, es quedin sense drets.

Joc Tenim Drets!

L'ajuntament de Sant Cugat enviarà un exemplar del joc a cada escola del municipi així com a d'altres entitats infantils i lúdiques.

L'ajuntament de Barcelona, l'any 2002 ja havia realitzat una iniciativa semblant publicant un únic llibre, amb la participació de Roser Capdevila i els seus personatges de les tres bessones, "Les tres bessones i els drets dels infants", per tal d'explicar els drets dels infants de manera senzilla als nens i les nenes.

Us recomanem mirar amb els vostres fills el pdf de l'ajuntament de Barcelona que us adjuntem tot seguit i que encara es troba per internet:

Icona PDF "Les tres bessones i els drets dels infants"