Dermatitis del bolquer en nens i bebès

Dermatitis del bolquer en nens i beb?s

El bebè amb el cul irritat. Quines cures precisa el cul del teu bebè per no irritar-se i com guarir-ho si està irritat? Com diferenciar les infeccions causades per fongs i per bacteris? Una explicació per a pares que encara que són primerencs vulguin estar documentats.

La pell dels bebès és molt sensible, "molt nova" i la zona del bolquer sempre tapada, humida i calenta reuneix les condicions perfectes per al creixement de microbis. En l'intestí tenim molts microbis, la nostra flora intestinal que necessitem per viure. Però si algun d'aquests microbis aconsegueix "instal·lar-se" en la pell, pot produir irritació.

Bàsicament hi ha dos tipus de microbis que "s'instal·len" en la nostra pell, produeixen lesions diferents i també el tractament és diferent en un cas o un altre pel que és important diferenciar-los. Estem parlant dels fongs i els bacteris.

Dermatitis del bolquer per fongs

Els fongs o les micosis com preferiu, busquen zones cobertes amb humitat i temperatures estables, per la qual cosa solen créixer en els plecs i estendre's a partir dels mateixos. El germen més freqüent és la càndida albicans. Així, la dermatitis del bolquer per fongs apareixen zones enrogides que ocupen els plecs i s'estenen com una taca.

En el tractament de dermatitis del bolquer per fongs es recomana:

 • Canviar el bolquer amb freqüència, cada 3 hores durant el dia i cada 5-6 hores a la nit
 • No utilitzar tovalloles.
 • Rentar amb una esponja suau i aigua, a l'aigua se li pot afegir una mica de bicarbonat, ja que el bicarbonat dificulta el creixement dels fongs.
 • Assecar bé entre els plecs, xopant, sense fregar.
 • Aplicar una crema antifongs cada vegada que canviem el bolquer.
 • Damunt de l'anterior aplicar pasta Lassar, aquesta pasta té un efecte aïllant que evita la humitat en la pell.

Els fongs solen ser resistents, per la qual cosa el tractament de dermatitis del bolquer per fongs s'ha de mantenir fins que la pell estigui completament guarida i un parell de dies més. En alguns casos aquesta curació pot retardar-se més d'una setmana, l'important és que es noti la millora, si a qualsevol moment empitjora l'aspecte, és possible que s'hi hagi sobre infectat per bacteris, serà llavors el moment de canviar el tractament.

No es recomana en dermatitis del bolquer per fongs l'aplicació de cremes amb corticoides, d'entrada poden millorar la inflamació, però afavoreixen que la infecció s'estengui.

Dermatitis del bolquer en nens i beb?s

Dermatitis del bolquer per Bacteris.

Els bacteris necessiten una pell ja danyada per poder créixer en profunditat, això es tradueix que la seva tendència és a créixer en zones de frec. L'aspecte que veiem en dermatitis del bolquer per bacteris és de petites ulceres que apareixen més al voltant de l'anus que en els glutis. El tractament que es recomana per a la dermatitis del bolquer per bacteris és el mateix que per a la dermatitis del bolquer per fongs però canviant la pomada antifongs per una que contingui antibiòtic.

S'acostuma a utilitzar la Mupirocina pomada sobre la zona irritada cada vegada que canviem el bolquer. La dermatitis del bolquer per bacteris acostuma a guarir més ràpidament que la dermatitis del bolquer per fongs i també pot sobre infectar-se per fongs i envair plecs el que ens indicarà una necessitat de canvi de tractament.

Resum: per evitar les dermatitis del bolquer i aquestes infeccions a la zona en el bebè.

 • Canviar el bolquer amb freqüència.
 • No utilitzar tovalloles.
 • Rentar el cul amb aigua i sabó suau (molt poca quantitat) i amb un polsim de bicarbonat.
 • Assecar bé entre els plecs sense fregar.
 • Si se li nota mínimament irritat començar a aplicar pasta Lassar en cada canvi de bolquer

Iniciem nova col·laboració mensual amb Tu pediatra online un servei que t'ajuda a resoldre problemes i dubtes de salut dels teus fills d'una forma propera, fàcil i còmoda. Sense esperes, desplaçaments i amb pediatres de confiança.

Article escrit per Eugenia Fernández-Goula, pediatra de Tu pediatra online