Cuinar amb nens, una experiència divertida!

Qui no s'ha trobat al seu fill intentant allargar la mà per veure què és això tant interessant que fem a sobre del marbre de la cuina? Quin nen o nena no té una cuineta o estris de cuina? A quin nen no li agrada descobrir textures, potinejar amb materials o remenar una massa?

En aquest  article  volem fer un recull d'alguns recursos que podem trobar a la xarxa per tal que els nostres nens disfrutin a la cuina tant com fem els adults, i qui sap, potser descobrim un nou xef a la família.

És molt enriquidor fer activitats de cuina amb els infants, i així introduir-los al món dels sentits, tot descobrint mitjançant el tacte, el gust i l'olfacte els diferents aliments. També, experimentar amb nous sabors i noves textures que permeten als nens conèixer un ventall molt ampli d'aliments i gustos. Alhora no s'ha de descuidar la importància de menjar de manera variada equilibrada, oferint una dieta rica en fruites i verdures.

Ja sabeu que als nens i nenes els hi encanta experimentar i descobrir les propietats i les característiques dels diferents aliments i us hem de dir que disfruten moltíssim amb aquest tipus  d'activitat. Però, com podem seguir aquesta feina a casa? Us proposem per exemple, una visita al mercat un dissabte al matí, o veure un hort acompanyats d'un pagès que ens expliqui coses del que conrea, els nens coneixeran nous colors i textures, podem fer una visita a una fruiteria propera de casa qualsevol tarda entre setmana, etc. És ben fàcil i és un bon recurs per motivar el seu interès i entendre el procés dels aliments des de la collita, passant per la distribució i acabant a la cuina.

Us recomanem que penseu una recepta divertida, fàcil de fer, aneu a comprar els ingredients i deixeu que els nens experimentin!

Quan estigueu a la cuina amb ells, proporcioneu-lis eines de fusta o plàstic, deixeu que remenin, que s'embrutin les mans, la cara, que experimentin barrejant coses, i si queda una mica de temps…que participin en la recepta que havíem pensat.

Us donem 10 consells que us poden ajudar....

1. Deixeu-los entrar a la cuina, sempre amb la supervisió d'un adult

2. Poseu-lis un davantal

3. Adapteu receptes i estris segons  l'edat (amb dos anyets poden netejar enciams, fer massa de pizza...).

4. Substituiu ganivets per estisores escolars

5. Deixeu-los intervenir en la creativitat de la recepta

6. Tenir un alçador per a  que arribin bé per preparar els plats

7. Quan són molt petits: deixeu-los decorar el final d'una recepta

8. Quan són més grans: deixeu-los intervenir en la invenció de la recepta

9. Feu-los recollir (juntament amb vosaltres) el que hem embrutat a la cuina

10. Tingueu una actitud positiva, i feliciteu-los pel resultat

A continuació trobareu enllaços a planes webs que ens han semblat interessants...

http://criatures.ara.cat/blog/s/nens-a-la-cuina/

http://www.pequerecetas.com

http://www.webosfritos.es

http://www.guiainfantil.com

https://picasaweb.google.com/baulesdecolor/TALLERDECOCINA

També us podeu acostar a alguna llibreria, on trobareu moltes publicacions que us ajudaran a inspirar-vos i a fer participar els vostres fills. Podeu trobar llibres com aquests:

- Experimenta a la Cuina, receptes senzilles per a nens. Perkins, Bethany Edwards ,Hermione; Editorial:La galera, 2011 

- A cuinar petits xefs! Receptes sense foc per aprendre i divertir-se. Macia, Cristina Estrella Polar

- Disfruta cocinando. Segarra, Mercè, Ed. EDEBE

- Aprende a comer y a cocinar - Disney. Editorial Everest

Molts cuiners coincideixen en afirmar que una bona manera de fer que els nens i nenes mengin de tot es fer-los participar a la cuina!! Així doncs... som-hi... tots a cuinar...petits i grans!!!!

Article escrit per:

04_Logo_Quitxalla_llarInfants-01