Capítol 4: DARWIN a l'Argentina

Hola nens i nenes! Com esteu? Seguim amb el viatge de Darwin per Sud-Amèrica però ja queda menys per arribar al final... anem avançant amb el Beagle per més aventures!

Les respostes a les preguntes del capítol 3 són les següents: 

- La Capital del Brasil és: Brasilia.

 - Brasil  té Selva Amazònica.

 - Argentina i Uruguai estan separats per el "Río de la Plata".

 

Seguim amb la història...

Mentre el Capità Fitzroy baixava per la costa d' Argentina a la regió de la Patagònia, Darwin va desembarcar a Bahia Blanca, en la desembocadura del Riu Negre. Volia anar a veure unes roques a la Pampa, on els nadius l'hi van explicar que hi havia una gran quantitat d'ossos enterrats a terra.

Darwin Argentina

Les mans l'hi tremolaven, els ulls miraven enlluernats, li va ser difícil  controlar-se quan va descobrir una perfecta catacumba de monstres de races extingides. Allà hi va trobar ossos de mamífers d'un món perdut. Va desenterrar els d'un animal que s'assemblava a la d'un manatí actual. Va trobar fòssils d'animals molt semblants als "armadillos" de la Pampa. Eren ossos de la prehistòria.

Darwin argentina 

Darwin Argentina

Darwin va trobar els primers fòssils d'aquest animal, anomenat més tard com a Myloden Darwini per Richard Owen en honor a Darwin 

La ciència més avançada de l'època de Charles, considerava els fòssils simplement com les restes d'animals extingits i una manera per saber l'edat aproximada de quan varen viure. Però per Darwin aquella troballa va ser alguna cosa més: la semblança d'aquells fòssils amb animals  que existien en aquella època, era un pas cap a l'Evolució de les Espècies.

Charles va deixar els fòssils al Beagle que el volia recollir per tornar a Buenos Aires. Però va rebre permís de FitzRoy per tornar a aquesta ciutat muntat a cavall i amb un "Gaucho" a través de la Pampa. Aquest temps de travessa li va servir per anar reflexionant sobre les seves troballes i iniciar així el procés que el duria a escriure la seva teoria  sobre l'Evolució de les Espècies. Aquesta teoria anys més tard va revolucionar totes les teories existents.

Darwin Argentina

Ponència de Darwin a la Universitat Internacional Menéndez y Pelayo

Al desembre de 1833, El Beagle va salpar de Buenos Aires rumb a Terra de Foc  on va seguir fent exploracions científiques. Va travessar l'estret de Magallanes el maig de 1834, va entrar a l'Oceà Pacífic i va ancorar el mes juliol a la Badia de Valparaiso, principal port de Chile.

 Darwin Argentina                                                                         Arribada de Beagle a Terra de Foc   

Darwin argentina

                                                                                          Indis de la Patagònia                                                       

I ara  us proposem que investigueu les següents preguntes abans de continuar el proper capítol:

1- Què és la Pampa? I a on es troba?

2- Qui són els "Gauchos"?

3- On es troba la Terra de Foc? I Quins dos països formen part d'aquesta regió?

4- Què és un manatí?

 

M'acomiado de vosaltres fins el pròxim i últim capítol de les Aventures de Charles amb un "xoca-la"!

 

J.P.