Capítol 3: DARWIN al Brasil

Hola nens i nenes, esteu preparats per seguir amb les aventures de Charles Darwin

Abans de seguir amb el seu viatge contestarem les preguntes del capítol 2:

  • Tal com varem dir, el viatge es va iniciar l'any 1832.
  • La missió de Darwin era estudiar la Natura i la de Fitzroy fer estudis topogràfics.
  • L'estudi topogràfic és l'estudi del terreny (formes i dimensions) per després representar-lo en un paper (mapes).
  • La Patagònia és la zona situada més al Sud (la més Austral) de Sud-Amèrica.

Patagonia   Zona de la Patagònia (en rosa) 

I ara continuem amb la nostra història... 

El dia 4 de març el Beagle ancorava al port de Bahía, a Brasil. Els seus tripulants, inclòs Darwin, varen desembarcar per anar a veure el Carnaval però es varen adonar, mentre caminaven pels carrers, que no eren ben rebuts per la seva gent. Els hi tiraven galledes d'aigua per sobre i quan intentaven resguardar-se rebien també ruixades amb pistoles d'aigua. Pobres tripulants... Sembla ser que al vespre quan retornaren al vaixell, no els quedava més ganes de tornar a desembarcar i els dies següents es van dedicar a carregar el Beagle amb els aliments i la fruita necessària per seguir ruta cap a Río de Janeiro.

Darwin Brasil

Per aquesta època, Brasil havia viscut la seva revolució demanant la independència completa de Portugal, tal com havien fet els seus veïns demanant la independència d'Espanya. Aquesta és va produir de la forma com són els brasilers, és a dir, pràcticament incruenta i no tant dramàtica com a la resta del Continent. Però malgrat tot, va deixar-la en un caos bastant important.

Darwin va aprofitar la estada a Río per demanar un visat que el permetés endinsar-se a la selva dels voltants i així poder estudiar la seva natura. Va quedar totalment bocabadat de la bellesa extraordinària de la selva, mai no s'ho podria haver imaginat. Va recollir gran quantitat d'insectes i papallones, va fer observacions de la terra, del cel, de les roques, dels animals, de les aus, del clima i de la gent que l'habitava.

Es va unir a un grup de persones, una de les quals era un terratinent molt ric que es dirigia a la seva "hacienda" situada a uns 60 Km. de Río de Janeiro. Va ser en aquest viatge a cavall que se n'adonà que la seva elecció d'embarcar-se en el Beagle havia estat del tot encertada. La "hacienda" tenia el nom de Sôcego i Darwin hi va passar tot el mes d'abril treballant incansablement. Possiblement va ser en aquesta estada que es va començar a  forjar la teoria que el portaria a ser el capdavanter de la ciència del seu temps.

El Beagle va salpar de Río el 5 de juliol per dirigir-se al Sud i seguir els estudis topogràfics. Bons dies i poc vent els va dur fins Río de la Plata.

placa_conceicaomacabu_maior_baixa

Ruta de Darwin per Brasil

Fins aquí la seva estada a Brasil. I aquestes són les preguntes per els nostres exploradors

1- Quina es la capital de Brasil?

2- Brasil té Selva Amazònica?

3- Quins dos països divideix el Río de la Plata?

 

Molt bé. Fins la propera rebeu un  " xoca-la"!

 

J.P.