7 propostes per impulsar la creativitat

ddb8ad376a5fef8d08d34424e0326eea

Proposta de Mamarecicla

Els nens tenen una creativitat desbordant, però a poc a poc van perdent la confiança i arribarà un moment en què deixaran de dibuixar perquè creuran que no tenen talent i que l'art és cosa d'artistes o de nens petits. A l'escola, sovint, la preocupació dominant és que no se surtin de la ratlla i que pintin cada cosa amb el color que li correspon, cosa que origina parets senceres amb pintures molt semblants. Quan es fan tallers infantils, molts cops només es demana als nens que pintin uns dibuixos ja donats, com si ells no fossin capaços de crear-ne de nous, molt més bonics i expressius. Infravalorem les capacitats dels nens i els condicionem de tal manera que no arriben a tenir espai ni temps per expressar-se.

Avui us proposo alguns exercicis molt senzills que estimularan la creativitat dels més petits de la casa. Exercicis que valoren la diferència, l'originalitat i el poder de la imaginació.

Retalls de diari
Enganxeu trossos aleatoris de paper de diari en diferents papers i demaneu als nens que dibuixin el que els suggereixen (com allò de mirar els núvols i veure-hi coses).

Retalls de diari Mamarecicla

Punts de llibre amb botó
Enganxeu un o dos botons en una cartolina allargada i demaneu als nens que completin el punt de llibre pintant-hi algun animal, flor, nino, etc.

Punts de llibre amb botons Mamarecicla

Barreges d'animals
Suggeriu-los, per exemple, que s'inventin animals que son barreges de dos o tres animals reals.

Barrejes d'animals Mamarecicla

Dibuixant monstres
Coneixeu aquest joc? El primer participant dibuixa el cap de l'animal (o monstre) i doblega el paper; el segon participant continua dibuixant el cos a partir de les terminacions del dibuix anterior i torna a doblegar el paper; per fi, el tercer dibuixa els peus. Us riureu amb els resultats!

Dibuixant monstres Mamarecicla

El test dels cercles
Què podem veure, en cadascun d'aquests cercles? (Podeu descarregar un full amb cercles aquí).

Test dels cercles Mamarecicla

Reciclant materials
Reserveu una caixa, a casa, per guardar tot allò que ja no funciona, peces trencades, taps de plàstic, pots de iogurt, caixes de cartró..., i un dia els doneu la caixa, fils i cintes adhesives, i els deixeu crear coses màgiques.

Reciclant materials Mamarecicla

Jugant amb la natura
Deixeu que els nens juguin i s'inventin coses amb fulles, pals, pinyes, fustes, pedres, branques…

Jugant amb la natura Mamarecicla

Durant l'estiu és bon moment per experimentar i gaudir de la creativitat. Proveu qualsevol de les 7 propostes, segur que us agradarà!!!