Un nadal ple de contes

Una proposta de Judith de Club Peques Lectores

A casa, sempre que s'acosta un canvi d'estació o alguna festivitat important, ens agrada llegir llibres relacionats. És una manera molt bonica de preparar aquests esdeveniments però, a més a més, llegir un llibre sempre ens convida al diàleg, a parlar, reflexionar, explicar i comprendre millor el nostre entorn.

Per descomptat, el Nadal no n'és una excepció. Hi ha molts, moltíssims llibres sobre el Nadal, el tió, els Reis Mags,... Us deixo una petita selecció, he intentat que fossin variats i per a totes les edats.

Dins de la col·lecció "El Petit univers" de l'editorial Barcanova, podeu trobar aquests 5 títols relacionats amb el Nadal. Són ideals pels més petits, doncs les pàgines són de cartró dur i el text senzill, curt i amb rima.

Contes de Nadal

Per una mica més grans, una col·lecció que ens agrada molt a casa és "Què celebrem?" de l'editorial Cruïlla. A partir de petites històries de la vida quotidiana, protagonitzades per nens i nenes com nosaltres, la col·lecció dóna a conèixer les principals celebracions del nostre calendari tradicional. Les il·lustracions són molt boniques i combinen dibuix i fotografies en forma de collage.

contes de nadal

Els llibres de l'Eric Carle sempre són una meravella, i aquest no n'és una excepció. Tot i el que pugui semblar a la portada, el protagonista no és en Pare Noel, sinó un granger que s'ocupa dels seus cinc animals i que, quan s'adorm, somia que està nevant. La neu cobreix els diferents personatges i el petit lector por descobrir-los aixecant la làmina d'acetat que els amaga. Quan el granger es desperta, és Nadal i toca decorar l'arbre.

Amb estructura senzilla i repetitiva, aquest és un llibre màgic que, a més, amaga moltes sorpreses, com ara una musiqueta al final.

El llibre "Un nadal molt especial" és ideal si voleu explicar de manera amena l'origen religiós del Nadal. El protagonista rep la visita del seu tiet que és mag i, mentre llegeixen un llibre sobre el Nadal, de cop es troben tots dos en el dia del naixement de Jesús, de camí a l'establia, acompanyant als pastors a adorar al nounat. Ha fet màgia el seu tiet o es que s'ha quedat adormit?

contes nadal

El llibre "És Nadal" és un èxit assegurat. Per Nadal tot és especial i màgic: la il·luminació, els regals, el tió,... i aquest llibre també. Si exposem les pàgines del llibre sota un focus de llum, en apagar-lo, les pàgines s'il·luminen i podem veure els dibuixos a les fosques. Hi podreu trobar tots els elements tradicionals del Nadal amb un text rimat.

El següent és un conte molt divertit i gens típic, per passar una estona ben divertida en família. En Martinet li agafen unes ganes terribles de fer pipí durant la nit de reis, però el seu pare l'ha advertit: els reis no deixen regals als nens que estan desperts!

Contes de Nadal

I si busqueu un llibre de les cançons típiques d'aquesta època, "Fum fum fum" és una molt bona opció. Les nadales més conegudes (en lletra lligada) acompanyades de boniques il·lustracions i, per descomptat, un CD amb les cançons.

Segur que alguna vegada us heu preguntat d'on ve el tió. Doncs amb aquest llibre divertit i una mica esbojarrat de "El tió al país dels contes", sortireu de dubtes. I a més, ho descobrireu de la mà d'un munt de personatges dels contes clàssics, com la Ventafocs i les seves germanastres, la Blancaneus i els set nans o el flautista d'Hamelín. Molt recomanable i en lletra lligada, perfecte si algun petit de casa està aprenent a llegir.

contes de nadal