Regals de Nadal amb criteri

No us deixeu portar per les ganes d'omplir-los de regals amb l'excusa que vosaltres no vau tenir tot allò que els podeu oferir

S'acosta el Nadal i amb ell la bogeria per comprar regals: Tió, Pare Noel, Reis, Amics invisibles... No tenim escapatòria. El consumisme ens atraparà d'una manera o una altra i en aquest tema, com amb tot a la vida, cada casa és un món i cada família estableix unes normes i unes dinàmiques determinades en funció de la seva manera d'enfocar l'educació, les seves possibilitats i de la seva manera d'entendre el Nadal i tot el que implica.


Donat que ja hi ha moltes pàgines que parlen sobre quin tipus de regals convenen més o menys als més petits i donat que cadascú ja té més o menys clar quin és l'enfocament que vol donar a casa seva, avui només puntualitzarem una sèrie d'aspectes que poden resultar útils a l'hora de plantejar el tema dels regals a casa, sobretot, quan els nens i nenes ja són més grandets.

  1. Pensem en quin és el nostre pressupost i mostrem-nos inflexibles en aquest punt. Contribuirem al fet que l'economia familiar no es desestabilitzi i ensenyarem als nostres fills que gastar amb mesura és recomanable per anar per la vida.
  2. No regalem coses en funció dels estereotips de gènere ni de cap altra mena, per tal de no contribuir a fomentar estigmes socials que hem de fer desaparèixer.
  3. Siguem pràctics.
  4. Un regal personalitzat està plenament justificat quan sabem del cert que contribuirà a sentir-se més feliç a la persona que el rep.
  5. Pensem que les modes són passatgeres i que no és educatiu gastar determinades quantitats de diners en articles que utilitzarem poquíssim.
  6. Una bona idea consisteix a regalar experiències familiars a l'aire lliure perquè les acabem gaudint tots.
  7. Els jocs de taula són una gran opció: ensenyen a guanyar, ensenyen a perdre i permeten compartir estones amb tota la família, per molt variades que siguin les edats.
  8. Regalar cultura en forma de lectura (llibres, còmics, subscripcions a revistes...) art (entrades a museus, teatres, concerts...) hauria de ser obligatori, perquè és invertir en educació.
  9. Aprofitem l'època nadalenca per conscienciar als nostres fills i als nostres alumnes (sobretot quan són més grans) del valor que tenen les coses i de l'esforç que costa aconseguir-les.
  10. I finalment, recordem la recomanació de psicòlegs i experts en allò que anomenen la Llei dels 4 regals: un regal per dur posat + un regal cultural + un desig + un accessori que resulti útil per a la nostra vida quotidiana; perquè això ens ajudarà molt a l'hora de mesurar una mica les nostres compres nadalenques i perquè contribuirà a equilibrar el que puguin rebre els nostres fills d'altres amics i familiars.

Al final, com amb tot a la vida, la màxima que diu que menys és menys acostuma a no fallar, perquè com més coses reben els nostres fills i més acumulació d'obsequis, jocs, regals, viatges i experiències meravelloses els oferim, més alt posem el llistó. Així que quan penseu en els més petits de la casa aquestes festes, no us deixeu portar per les ganes d'omplir-los de regals amb l'excusa que vosaltres no vau tenir tot allò que els podeu oferir. Compartiu amb ells estones i jocs; però penseu que la moderació i el sentit comú són uns grans aliats, perquè com més tenen, menys ho valoren i és responsabilitat nostra educar-los en la cultura del saber gaudir de les coses senzilles de la vida. Al final, de nosaltres dependrà en gran manera, que no siguin uns consumistes compulsius el dia de demà.


Així doncs, no ens tirem pedres a la nostra teulada: pensem en ells, en el que més els pot agradar i en el que més il·lusió els pot fer, tenint en compte, però que el temps que els dediquem és una de les millors inversions de futur que els podem oferir.

Més informació