5 contes per afrontar les rebequeries

Les rebequeries són una etapa normal en el desenvolupament del nen. Solen presentar-se entre els 18 mesos i els 4 anys, quan el nen té desig de ser més independent, necessita reafirmar el seu "jo" i guanyar autonomia.

Encara que incòmodes i poc agradables, les rebequeries són necessàries perquè amb elles els nens aprenen a tolerar la frustració i a canalitzar i expressar les seves emocions negatives. Són grans oportunitats que tenim per ensenyar habilitats emocionals als nostres fills. Vist així, ja no semblen tan terribles, veritat?

Avui us porto 5 llibres infantils específics sobre rebequeries, amb els quals els nens es veuran identificats, entendran el que els passa i, amb el nostre suport i afecte, aniran aprenent a ser més tolerants i a expressar adequadament les seves emocions desagradables.

5 llibres per afrontar les rebequeries

1. "Rebequeries", Susana Gómez Rodó i Anna Aparicio Catalá, ed. Takatuka ( 3 anys)

Un llibre fantàstic que descriu de forma molt gràfica i comprensible tot el procés que el nen viu quan pateix una rebequeria. Veiem com el seu món alegre (i de color de rosa) pot tornar-se cada vegada més fosc en produir-se un malentès, una negativa o un desig no satisfet.

Mitjançant els colors s'identifiquen diferents estats emocionals, així el vermell (que apareix en el punt culminant de la rebequeria) es barreja amb el blanc de la tranquil·litat dels pares davant aquesta situació, per donar lloc al rosa (de la felicitat, l'amor o el somriure de quan algú està tranquil).

Molt recomanable.

2. "La cua de drac", Mireia Canals i Sandra Aguilar, ed. Salvatella ( 3 anys)

Descriu molt bé el que li passa al nen durant la rebequeria: una negativa de la mare provoca un empipament del nen, que primer només rondina, però aviat la ràbia comença a créixer i créixer en el seu interior fins que esclata.

En aquest moment la ira s'apodera del nen i es transforma en una cosa que no és: un drac que destrueix tot el que troba al seu pas, com ara les seves pròpies joguines. Al final, haurà de fer front a les conseqüències dels seus actes i aprendrà que cal gestionar les emocions agressives i impulsives.

Realment molt útil perquè identifiquin el que els passa.

3. "¿No hay nadie enfadado?", Toon Tellegen i Marc Boutavant, ed. Edelvives ( 6-7 anys)

Dotze contes protagonitzats per animals i tots relacionats amb els empipaments, la ira, la gestió de les emocions, etc. Ideal per llegir un conte cada dia i dialogar una estoneta sobre aquest tema.

Des d'una musaranya que no para de molestar a un esquirol, un elefant enfadat perquè vol pujar a un arbre o un cuc en eterna competició amb un escarabat. Tots els animals del bosc tenen les seves preocupacions i s'enfaden per alguna cosa.

I l'últim conte és una petita reflexió: l'empipament no és dolent, és normal, tots ens enfadem alguna vegada, l'important és saber gestionar aquestes emocions sense ferir als altres.

5 llibres per afrontar les rebequeries

4. "Quina ràbia de joc!", Meritxell Martí i Xavier Salomó, ed. Castellnou ( 3 anys)

És un conte que us pot anar molt bé per treballar la tolerància a la frustració que el nen sent quan perd en algun dels seus jocs.

Dos amics estan passant una tarda divertida compartint jocs de taula. Però, de sobte, sembla que la Tina ja no s'ho passa tan bé. Les coses no li surten com ella voldria, perquè fa unes quantes partides que no guanya. Quan torna a perdre al dòmino, la Tina agafa una bona enrabiada, crida enfadada i llança les fitxes pels aires.

El llibre pertany a la col·lecció Toni i Tina, uns llibres que a partir d'històries divertides i quotidianes volen ajudar als nens a identificar les seves pròpies emocions, parlar d'elles i afrontar-les. A més inclouen unes propostes per generar el diàleg, alguns jocs i unes orientacions per a l'adult. Molt útils i recomanables.

5. "Així és la vida", Ana-Luisa Ramírez i Carmen Ramírez, ed. Diálogo ( 3-4 anys)

I per acabar un llibre que no és exactament sobre rebequeries, però sí sobre el que les provoca. Un llibre que ens convida a pensar i reflexionar, però, sobretot, a parlar i dialogar amb els més petits. Perquè "així és la vida" i així ens la mostra el llibre: algunes vegades plena d'alegries i il·lusions i unes altres, plena de decepcions, tristesa i frustració.

Amb aquest llibre podrem explicar als nens que de vegades, per més que desitgem o necessitem alguna cosa, no ho podem aconseguir. La frustració és natural i hem d'aprendre a acceptar-la i conviure amb ella. Les situacions difícils de la vida i les decepcions no es poden evitar, però podem superar-les i, fins i tot, extreure alguna cosa positiva de tot el que ens està passant. Hem de ser positius, posat que la felicitat és una qüestió d'actitud!