Preparem el tortell de Sant Antoni

Són les postres típiques del dia de Sant Antoni Abat, patró dels animals

En plena setmana dels barbuts, el dilluns, 17 de gener, és el dia de Sant Antoni Abat, patró dels animals. I com passa amb moltes de les festivitats a casa nostra, hi ha unes postres típiques que no poden faltar a taula en aquesta jornada.

Parlem del tradicional tortell de Sant Antoni. Unes postres similars al tortell de Reis, però amb alguna singularitat, com és el fet que no porta fruita confitada per sobre.

INGREDIENTS:

Per a la primera massa:

  • 80 g de farina
  • 20 gr de llevat de forner
  • 35 cc de llet

Per la segona massa:

  • 250 g de farina
  • 50 g de sucre
  • 50 g de mantega
  • 50 ml de llet
  • 2 ous
  • Un polsim de sal
  • La pell d'una llimona ratllada.
  • 1 culleradeta de nou moscada i una de tarongina.
  • 1 cullerada d'anís sec

Per fer el massapà del farcit:

  • 200 g d'ametlla mòlta
  • 200 g de sucre llustre
  • 1 clara d'ou.

Pel sucre humitejat per cobrir el tortell:

  • Sucre llustre.
  • Unes gotetes d'aigua.

ELABORACIÓ:

  • Preparem la primera massa barrejant en un bol la farina, la llet tèbia i el llevat.
  • Treballem la massa fins que estigui elàstica i en fem una bola.
  • Guardem la bola tapada amb un drap en un lloc fosc i sec fins que augmenti de volum.
  • Mentre augmenta de volum, preparem la segona massa barrejant la farina, una mica de sal, la nou moscada, la tarongina i l'anís, els ous i la mantega tova.
  • Quan ho tenim barrejat, anem afegint la llet a poc a poc fins que la pasta es lligui.
  • Afegim la massa mare que hem deixat reposar, i ho treballem tot plegat fins que quedi ben mesclat.
  • Fem de nou una bola i la deixem reposar tapada amb un drap fins que tripliqui el seu volum.
  • Mentrestant, preparem el massapà, barrejant la farina d'ametlla, el sucre llustre i la clara d'ou.
  • Un cop fet el massapà, el reservem i preparem el sucre humitejat, posant unes gotes d'aigua al sucre llustre, i deixem que s'assequi.
  • Passades unes hores, quan la pasta hagi triplicat el seu volum, l'estirem amb un corró, i, alhora, fem un xurro llarg amb el massapà.
  • Posem el massapà a sobre de la pasta i anem embolicant-lo donant-li la forma del tortell.
  • Un cop fet, l'aplanem una mica, i hi fem els talls característics d'aquest tortell perquè, un cop cuit, es vegi el massapà de l'interior.
  • Deixem reposar el tortell a sobre de la safata del forn fins que torni a augmentar de volum, i després el pintem amb rovell d'ou, i posem sucre per sobre.
  • Coure el tortell al forn uns vint minuts a 180 graus.
  • Un cop cuit, hi posem sucre humitejat per sobre.

El deixem refredar, i ja el tenim a punt per gaudir-lo de postres!