El meu fill no esmorza!

El meu fill no esmorza!- Pares i Nens

Els problemes d'alimentació són relativament comuns en els nens petits, especialment quan arriben als dos anys, edat en la qual, els infants lluiten per la seva autonomia i independència, tot i que la majoria d'aquests problemes no persisteixen en el temps.

Si el teu fill o filla mostra rebuig en front la llet, pots mirar de oferir-li altres aliments fets amb llet com iogurts, formatges…

Però per tal de transmetre uns hàbits d'alimentació saludables als nostres infants, no ens hem d'ocupar tant del què (que mengin prou llet o prou verdura, que no mengin massa llaminadures…) sinó del com aconseguir una relació positiva i una conducta adequada i saludable dels més petits davant el menjar. Aquests aspectes venen determinats per la manera com els responsables de l'alimentació dels infants fan front a situacions com: "la meva filla no menja el que jo crec que hauria de menjar".

 

No és adequat, des del punt de vista nutricional, forçar els infants a menjar per sobre de la seva sensació de gana. Exercir pressió sobre els infants perquè mengin pot conduir a una major resistència a menjar i crear aversions a certs aliments. Tampoc són convenients les prohibicions que despertaran una major curiositat i temptació envers els productes prohibits.

La millor estratègia que pots adoptar davant el comportament del teu fill és la de seguir oferint-li aliments saludables i deixar-lo participar, en la mesura que sigui possible, en la selecció dels aliments saludables que li has ofert, escoltant-lo també sobre la quantitat de menjar que et demana que li serveixis. És millor servir poques quantitats i donar la opció a repetir. Animar-lo a tastar nous aliments però sense insistència excessiva i sobretot sense forçar-lo a fer-ho. La millor manera d'aconseguir-ho és promoure un bon ambient a l'hora de menjar, compartint els àpats en família. El model i el bon exemple dels adults asseguraran l'adquisició dels hàbits saludables.

En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya ha presentat recentment un document per donar estratègies a les famílies i altres responsables de l'alimentació dels infants, com els monitors de menjador escolar, titulat "Guia sobre l'acompanyament dels àpats dels infants".

Els hàbits no s'estableixen ni en un dia ni en un mes, sinó en anys, així que no tinguis pressa. Deixa que el teu fill o filla participi en l'elecció i elaboració dels aliments que consumireu (sempre que la oferta sigui saludable), i recorda que donar exemple és el més important! Veuràs com d'aquí a uns anys gaudirà d'una alimentació saludable.